На Министерски съвет взехме решение да освободим директора на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков и назначаваме на негово място Николай Чирпанлиев, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев след заседанието на кабинета.

Причините за освобождаването на Казаков са три. Първата е че незадоволително са организирани всички процеси по проучвания и предоставяне на статут на бежанец, което създава условия и за претоварване на местата за настаняване, втората причина са незадоволителната организация в местата за настояване, а третата е незадоволителното взаимодействие с европейските институции, уточни вицепремиерът.

Според данните до края на септември месец от началото на годината 5815 души нелегално са преминали границата на България, увеличението в сравнение със същия период за миналата година е 7 пъти. 2377 лица са задържани само през септември.

В момента с 222 места е надвишен капацитетът в местата за настаняване, работи се по разкриването на нови 1500 места, това при добра организация ще се случи до един месец, но вероятно тези места ще се изчерпат за около месец, съобщи министър Йовчев. Драстично се увеличава броят на семействата, които търсят закрила, коментира още той. Имаме остър недостиг на санитарно - хигиенни, почистващи и дезинфекционни материали. Имаме и проблеми, свързани с нормативното регулиране с заплащане на медицинската помощ за тези лица, преди те да са получили статут на бежанци. Имаме нужда и от ремонти и разширяване на капацитета на съществуващите места, призна вътрешният министър.

Предварителните разчети показват, че ако се запазят темповете, с които се увеличават нелегално преминалите границата, до края на тази година средствата, които трябва да изразходваме ще възлизат на 30 милиона лева, заяви министър Йовчев.

Вътрешният министър обясни, че България ще поиска задействане на Директива 55 на Европейската общност. Ако това действително се случи страната ни ще може да получи допълнително средства и ще може да транспортира част от бежанците до друг страни от ЕС.

Това, което се случва в момента е, че когато граждани на трети страни получат статут на бежанци те придобиват правата на постоянно пребиваващи чужденци на наша територия, но за да напуснат територията на страната,те трябва да получат виза за друга страна. Ако пък бъдат задържани на територията на друга страна от ЕС, те ще бъдат върнати обратно в България, обясни министър Йовчев.

Вътрешният министър коментира и възможността страната ни да затвори границата си за бежанци. Той обясни, че не става дума за затваряне на границата, а за покриването й по начин, който да не позволи незаконното й преминаване. Разчетите показват, че това би струвало по 11 милиона лева на месец. Едно такова решение ще ни вкара в колизия с редица международни спогодби, това е неблагоприятно, изключително крайно решение, което ще струва много скъпо на данъкоплатците, коментира Йовчев.

Работна група, в която участвали представители на всички специални служби, работи доста активно и към момента имаме разработени критерии, по които можем да направим оценка на риска, идващ от бежанците. Вече има създадени екипи, работещи с нелегалните мигранти, пристигащи на наша територия и отсяват, тези които считат, че представляват риск за нашата национална сигурност, има лица, които са отсети вече, няма да споменавам конкретна бройка, но ще кажа, че те са малко. Ще направим всичко възможно да минимализираме риска в тази посока, каза още вътрешният министър днес.