Обилните дъждове напомниха отново за бедствието, което през 2007 г. почерни жителите на разградското село Цар Калоян. Тогава в пороя загинаха осем души, а 50 къщи бяха сринати със земята.
Днес хората отново са сериозно притеснени, тъй като има реална опасност местната река да залее част от селото. Най-големи са притесненията на хората, чиито къщи се намират до канала, откъдето минава река Хлебарска. В последните години той е затлачен и при по-сериозни валежи има опасност да прелее към околните квартали.
От общината в Цар Калоян признават, че проблем действително има, още повече, че ниският мост над канала пречи за оттичането на повече вода.
„След голямото наводнение 2007 година каналът беше прокопан, почистен, разбира се. В резултат на последвали валежи малко по малко наносите се увеличават, като към момента има нужда от почистване. Мостът е много нисък, има опасност водата, когато стане много високо нивото, да подпре и да започне да прелива извън границите на канала", обясни Найден Късов, зам.-кмет на Цар Калоян в ефира на бТВ.
Общината е кандидатствала пред Междуведомствената комисия по бедствия и аварии за сума от 10 000 лв., с която да почисти канала и да отвори повече пространство под моста.
Според областния управител на Разградска област Стоян Ненчев обаче това искане е доста закъсняло. В Цар Калоян се надяват, че ще получат помощта от комисията, за да може още в края на юни да започне премахването на наносите и тинята. И се молят дотогава да не си сполети някое ново бедствие.