На 93-годишна възраст почина последният от 29-те индианци ннавахо, които по време на Втората световна война създават шифър, който Страните от Оста така и не успяват да разгадаят. На индианските територии на САЩ знамената бяха спуснати наполовина.

Честър Нез и още 28 навахо са наети от морската пехота през май 1942 г. да създадат код за комуникации на бойното поле, базиран на техния език, който е тонален и само устен. Смъртта на Нез отбелязва краят на една ера в историята на страната и на морската пехота, каза говорителят на Пентагона полк. Дейвид Лапан. "Кодът на навахо има безценен принос за успеха на бойните действия в Тихия океан по време на Втората световна война", каза той.

Миналата година самият Нез каза, че се чувства много горд заради това, че японците са направили всичко по силити си, за да разбият кода, но не са успели никога. Общо 400 индианци навахо участват във войната като свързочници с този код. Този шифър е засекретен до 80-те години, тъй като военните в САЩ са сметнали, че той може някога да влезе отново в употреба при евентуален бъдещ конфликт.