ГЕРБ внасят пети вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски за сектор "Финанси", предаде БГНЕС.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обясни, че вотът е за това, за което от партията предупреждавали многократно –"че са се подготвили да вземат още над 3 млрд. лева дълг". Вместо да си оправят събираемостта и да борят контрабандата тръгват по лесния начин – да задължават следващите поколения с милиарди", обясни Борисов и нарече тази политика "тотален провал".

Помолен да коментира думите на премиера Пламен Орешарски от преди седмица, че очаква ГЕРБ да внесе вот на недоверие именно за финансовата политика, тъй като опозицията не за първи път внася вотове за своите слаби политики, Борисов отвърна "Кой беше Орешарски?", а след кратка пауза отговори сам, че това е "човекът, който направи държавата за смях пред Брюксел".

На 2 октомври 2013 г. народните представители отхвърлиха първия вот на недоверие към кабинета "Орешарски", внесен от Бойко Борисов и група депутати от ГЕРБ. Тогава 111 депутати бяха "против", 86 "за", 20 се въздържаха. Мотивът тогава бе за провал на правителството в областта на инвестиционното проектиране. На 10 октомври 2013 г. депутатите от ГЕРБ внесоха втори вот. Този път заради провала в политиката на регионалното развитие и инвестициите. На 17 октомври вотът бе отхвърлен.

Трети вот на недоверие бе внесен от ГЕРБ за политиката на кабинета в сектор "Сигурност". И този вот не мина. Гласуването беше на 12 февруари 2014 г. Със 116 гласа "против", 93 – "за" и 8 - "въздържали се" депутатите отхвърлиха вота.

Четвъртият вот ГЕРБ внесоха за сектор "Енергетика". Народните представители гласуваха вота на 30 май 2014 г. И за четвърти път вотът отново не мина, като срещу него гласуваха 116 депутати. "За" гласуваха 93 и никой не се въздържа.