34-годишна българка ще отговаря за сигурността в правителството на колумбийската столица Богота, пише "Труд". Новината била посрещната изключително оптимистично от местните жители. "Дано да е честен служител!", "Нека спре инерцията в правителството на Богота!", приветствали назначението й хората.
Столицата Богота заедно с околностите има 10,7 млн. жители /повече отколкото цяла България/, като през 90-те години на миналия век е на челното място в класацията на най-криминогенните места по света. Постепенно от 4352 предумишлени убийства през 1993 г. се стига до 1401 през 2007 година. За сравнение през 2013 г. умишлените убийства са 97. Положителната тенденция се дължи на новата политика на столичното правителство, наречена "Сигурно общество" и провеждана от полковник Уйлям Нунес, който се пенсионира и отстъпла поста си на Донка Атанасова.

Баща й бил посланик в Колумбия. Тя учи в Националния унивеситет на Колумбия в края на деветдесетте. Учебното заведение се свързва със студентското движение, което иска да създаде канали за комуникация между студентите в цялата страна, за да защити качественото обществено образование в Колумбия. Затова и Донка се кандидатира за депутат. На парламентарните избори тя спечелила 6800 гласа. Била номинирана от младежка организация към социалдемократическата партия. В момента е университетски преподавател и социолог, а нойвият й пост на директор по сигурността ще й даде възможност да покаже какво е научила.