Руският президент Владимир Путин даде да се разбере, че е готов да говори с новия украински държавен глава Петро Порошенко по време на церемониите по 70-годишнината на десанта в Нормандия.

"Аз с удоволствие приемам тази покана и съм благодарен на президента на Франция за този жест, но там има и други гости. Не се готвя да бягам от никого и ще си общувам, разбира се, с всички", заяви Путин в интервю за радио "Europe 1" и частния тв канал TF1, отговаряйки на журналистически въпрос за евентуална такава възможност.

Путин счита, че Порошенко може да използва възможността да спре наказателната операция и да започне диалог с жителите на регионите в страната.

"Считам, че господин Порошенко има уникален шанс: досега ръцете му не са изцапани с кръв и той може да преустанови тази наказателна операция и да започне пряк диалог със своите граждани в източната и южната част на своята страна", каза той в интервюто си за френските медии. "Днешните украински власти трябва да установят диалог със собственото си население и не с помощта на оръжия, танкове, самолети и хеликоптери, а с помощта на преговорен процес", повтори той.

На въпрос за бъдещите отношения с Киев, Путин отново повтори позицията на Русия, че Москва се отнася с уважение към избора на украинския народ. На въпрос дали ще работи с Порошенко, ако той е под влиянието на САЩ, президентът коментира: "Той може да се намира под влиянието на когото иска. Хората са гласували за него и негов е изборът как да изгражда своята политика. Ако иска да се намира под силно влияние на когото и да е било, то нека се намира". Русия е заинтересована от твърдия суверенитет на Украйна и е категорично против някои политически сили да се домогват до властта с помощта на въоръжен преврат, каза Путин.

"Ние признаваме нейния суверенитет и още повече, ние много бихме искали Украйна да се чувства суверенна държава. Влизането в каквито и да е било военни блокове, в каквито и да е твърди интеграционни обединения означава загуба в известна степен на суверенитета. Ако обаче страната избере такъв път и иска да загуби част от суверенитета си, то това е нейна работа", заяви руският държавен глава. Той обясни, че когато обаче се говори за Украйна и военни блокове, то това не може да не безпокои Русия.

"Ако, да речем, Украйна се присъедини към НАТО, то тогава ще има плътно доближаване на военна инфраструктура до руската граница и ние не можем да останем безразлични". Путин призова журналистите да вникнат в произхода на украинската криза. "Не може никъде, и особено в бившия Съветски съюз, където все още не са установени държавни структури, някакви политически сили да се домогват до властта чрез въоръжен антиконституционен преврат" - счита той. На нашия опит да дсе води диалог с такива средства и да се търсят споразумения за приемливи решения ни отговориха с подкрепа на държавния антиконституционен преврат в Украйна и оттук нататък нямахме никакви гаранции, че Украйна утре няма да стане част от Североатлантическия алианс.

В тези условия да позволим исторически руска територия с преобладаващо етническо руско население да отиде в международен военен алианс, като се има предвид и че самите жители на Крим искат да са част от Русия, то извинете ме, но ние просто не можехме да постъпим другояче", обясни Путин. Той напомни, че по силата на волеизявлението на хората, които живеят на тази територия Крим се явява част от Руската федерация. Путин поправи журналист, който каза, че руската войска е анексирала Крим. Той подчерта, че това е заблуда. Руската войска се намираше в Крим по силата на международни договори, каза той и действително помогна на жителите на Крим да проведе своя референдум за независимост и желание за присъединяване към Русия. Според Путин никой не може да отнеме на жителите на Крим правото на самоопределение, гарантирано от хартата на ООН.

Путин заяви, че е готов да води диалог с американския си колега Барак Обама. Що се отнася до отношенията с Обама, аз винаги съм готов за диалог и мисля, че диалогът е най-добрият начин да се изграждат мостове. Той припомни, че с Обама си контактуват чрез телефонни обаждания. "Готов съм да си общувам с всички партньори, в това число и с Обама". Проблеми между страните, особено между такива големи държави като Русия и САЩ, винаги съществуват, но не е нуждо да се стига до крайности, подчерта руският президент. Той изрази надежда, че не се върви към никаква нова фаза на "студена война".

Москва обаче вижда опит на САЩ да настрои Запада срещу Русия, но да се заобиколи Русия в съвременния свят е практически невъзможно, каза той. Според него светът толкова бързо се мени, че това не може да стане дори и виртуално. "Ние разбира се виждаме опити на администрацията на САЩ да въздейства на своите съюзници, използвайки очевидно лидерските си позиции в западното общество, за да се влияе на политиката на Русия. Тя обаче /политиката на Русия/ изхожда изключително от националните интереси. Разбира се ние отчитаме мнението на нашите партньори, но ще се ръководим от интересите на руския народ", подчерта Путин.

Той заяви, че Русия е в правото си да претендира за световно лидерство по отношение на своята отбранителна способност, особено по качеството на своето ядрено оръжие. Русия продължава модернизацията на своята армия и това е планова работа, а не е свързано с Украйна, посочи той. Искаме да превъоръжим нашата армия и флот на съвременна високоинтелектуална база, да съкратим количеството и да подобрим качеството. Това не е във връзка с никакви събития в Украйна", посочи той.

Путин обърна внимание на това, че военният бюджет на САЩ превишава военните бюджети на всички страни взети заедно. "Така че кой провежда агресивна политика?", запита той. Според него САЩ провеждат най-агресивната, най-твърдата политика в защита на собствените си интереси, както ги разбират американските ръководители. Ние практически нямаме войски зад граница. Американските войски са навсякъде зад граница, навсякъде по света има американски бази, навсякъде те взимат решения за съдбите на други народи, намирайки се на хиляди километри от собствените си граници. Във връзка с това е странно от страна на САЩ да обвиняват Русия, че нарушава нещо", подчерта Путин. Той предложи на САЩ да представят доказателства за присъствие на руски войски в Украйна, ако разполагат с такива.

Никакви въоръжени сили, никакви руски инструктори даже в югоизточна Украйна няма. Не е имало и няма", заяви Путин. На въпрос на журналист има ли намерение Русия да присъедини към себе си Украйна и опитва ли се да дестабилизира ситуацията там, той отговори: "Не се занимаваме с това и никога не сме го правили". Той посочи, че не Русия е създала кризата в Украйна и е била против такова развитие на събитията. "Когато част от хората признаха новите власти, а друга част не се примирява с това, трябва да се води диалог с хората, които не приемат този преврат, а не да им се пращат танкове и не да се разстрелват мирни граждани от самолети или да се нанасят ракетни и бомбени удари по мирни обекти", подчерта той.

Според него украинските власти водят наказателна операция срещу собствения си народ. Това не е война между държави". По въпроса за ситуацията в Сирия, той каза, че Москва се бои повече от всичко друго от евентуален разпад на Сирия, което може да доведе до разпространение на терористична заплаха. Ето защо искаме да се запази законната власт и след това постепенно заедно със сирийския народ, заедно с нашите партньори в Европа и САЩ да помислим как да се преобрази това общество, така че да е по-съвременно, по-жизнеспособно и по-хуманно", посочи Путин. Той счита, че в Сирия зверствата са дело и на двете страни - армия и опозиция и най-вече на екстремистки организации, които са се разпространили в Сирия, включително и такива, които са пряко свързани с "Ал Кайда".

"Развитието на интеграционните връзки в Митническия съюз не означават възраждане на империята и руския национализъм. Искаме да развиваме своята страна, разбира се в нашите граници. Но искаме и други страни в много райони по света да използват съвременните средства за повишаване на своята конкурентноспособност, включително и по пътя на икономическата интеграция. Това е правим в страните от бившия СССР в рамките на Митническия съюз и сега на Евразийския съюз", каза той. Той припомни, че разпадането на СССР е било една от най-големите хуманитарни катастрофи, тъй като в рамките на този съюз всички са живели в една държава, а след разпадането му 25 млн. руски граждани изведнъж са се оказали зад граница. "Така че това не е политическа или идеологическа катастрофа, а чисто хуманитарен проблем"

Според него в Русия не съществува "режим на Путин". "У нас няма режим, свързан с конкретен човек. У нас има съвсем стандартни демократични институции, които разбира се имат своя собствена специфика", каза той и обясни, че става въпрос за исторически традиции и ценности. Путин подчерта, че демократичният процес в Русия е в състояние на постоянно развитие. На въпрос как вижда той своята политическа мисия, Путин отговори, че има доверие в своите избиратели /повече от 63%/ и счита, че има общонационален мандат за своята политика. Той каза, че иска името му да се свързва с подобрение на живота в Русия. "Искам да ме считат за човек, направил максимума, на който е способен, за щастието и процъфтяването на своята страна и народ", каза руският президент.