Европейската комисия (ЕК) очаква България да не продължава с дейностите по изграждане на газопровода „Южен поток“, докато върви обмяната на информация с българските власти в рамките на откритата вече наказателна процедура. Това каза говорителят на Комисията Антоан Коломбани, цитиран от БНР.
По повод обявеното от ръководството на БСП намерение газопроводът да бъде построен, независимо от риска от санкции, Коломбани каза, че ЕК е поискала от България „да прекрати проекта, докато водим дискусии с българските власти по проблема. Нашата позиция остава непроменена“.

Говорителят припомни, че вече започна първият етап от наказателната процедура. Този процес има ясно регламентирани стъпки, които предвиждат още едно писмено предупреждение и ако и след него няма положителен резултат, ЕК може да внесе случая в Европейския съд.

По-рано днес премиерът Пламен Орешарски призна, че има различни тези по отношение на ползата и вредата от „Южен поток“. Това е голям проект и това е нормално, коментира още той. По думите му реализацията на проекта в рамките на европейското законодателство би било полезно за нашата страна.
Орешарски каза, че се е запознал вчера с наказателната процедура, като най-общо Европейската комисия има бележки по начина на провеждане на търга за изпълнител и по несъответствие на договора между България и Русия на Третия енергиен пакет.
Премиерът гарантира, че страната ни гледа сериозно на коментарите на ЕК

и ще проучи внимателно бележките, ще подготви необходимите отговори, ще започне корекционни мерки и ще се ползва активно от подкрепата на експерти на ЕК.
Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу пък заяви, че ЕК е открила наказателна процедура срещу България заради „Южен поток“ и
ще направи същото и срещу други държави от ЕС, ако не спазват правилата в Общността.

Повишаването на сигурността на енергийните доставки за ЕС е наша основна цел от години. Миналата седмица ЕК предложи амбициозна стратегия за европейската енергийна сигурност, която очакваме да бъде обсъдена и приета до края на месеца от държавните и правителствените ръководители на ЕС, отбеляза той. ЕК ще направи така, че всички енергийни инфраструктурни проекти в ЕС, като „Южен поток“, да отговорят напълно на законодателството на Общността в областта на енергетиката, конкуренцията, обществените поръчки. Току-що открихме наказателна процедура срещу България, което показва твърдата ни решимост. Ще бъдат предприети процедури и срещу други държави, ако не успеят да отстранят препятствията пред прилагането на европейското законодателство в областта на вътрешния пазар, допълни Барозу.

ЕС трябва да говори и действа като един, включително с доставчиците. Да се оставим да бъдем разделени е против интересите на собствените ни държави и вреди на вътрешния пазар, заяви председателят на ЕК.

Енергийната сигурност на Украйна е приоритет за нас. Според нас енергията не трябва да бъде използвана като политическо оръжие. Срещата на Г-7 трябва да излъчи твърдо послание и да убеди Русия да остави това оръжие, допълни председателят на комисията на пресконференция, часове преди началото на срещата на държавните и правителствените ръководители на САЩ, Япония, Германия, Франция, Великобритания, Италия и Канада в Брюксел. Това ще бъде първата, извънредна среща на Г-7 в Брюксел. Срещата трябваше първоначално да се състои в Сочи, във формат Г-8 и с участието на Русия, но руската страна бе отстранена от форума заради действията й в Украйна.