Народните представители отхвърлиха вота на недоверие към кабинета "Орешарски", внесен от Бойко Борисов и група депутати от ГЕРБ. 111 депутати бяха "против", 86 "за", 20 се въздържаха.

Вотът, който беше формулиран за провал на правителството в областта на инвестиционното проектиране, стана повод и причина за поредица разгорещени дебати през изминалата седмица. Миналата сряда, когато трябваше да се състоят първите дебати по вота на недоверие, ГЕРБ присъстваха в пленарната зала, но не се регистрираха на два пъти и така провалиха заседанието на НС и то поради липса на кворум не се състоя изобщо.

На следващия ден те отново влязоха в зала и отново не се регистрираха, квесторите в парламента обаче преброиха присъстващите, установиха, че има кворум и разискванията по вота бяха открити. Тогава депутатите от ГЕРБ, водени от Бойко Борисов, напуснаха залата разярени и заявиха, че ще дадат процедурата, при която председателят на Народното събрание обяви, че има кворум на Конституционния съд.

Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че ПГ на ГЕРБ вече не могат да внасят вот по същата тема за инвестиционното проектиране. Това те могат да направят след шест месеца. Като гледам поведението на Борисов ме хваща страх как е била управлявана държавата, а той самият действа на базата на лични желания и емоции. Г-н Борисов продължава да се изживява като господар на държавата, , добави Станишев.