Статуята на Свободата – главният символ на Ню Йорк и САЩ – е затворена за посещение до второ нареждане заради частичното спиране на работата на федералното правителство.

"Статуята на Свободата и Елис Айлънд временно са затворени заради спирането на работата на правителството. Ако вие имате купени билети за посещение, можете да ги размените за обзорна екскурзия по Ню Йорк", гласи листовка, окачена на пристана, откъдето тръгват туристическите корабчета.

На остров Елис Айлънд, намиращ се в устието на река Хъдзън, е разположен Музея на имиграцията – една от основните туристически забележителности на мегаполиса.

Спирането на работата на федералното правителство доведе до временното затваряне на редица туристически атракции в цялата страната, включително националните паркове и музеите, субсидирани от държавата.

В Ню Йорк в неплатен отпуск са над 70 000 федерални служители. Днес те излязоха на работа само за няколко часа. На интернет сайтовете на много ведомства има съобщения, че те временно не работят.