Новите прозрачни стъклени стени на нюзрума в Би Би Си поставиха на изпитание достойнството и репутацията на журналистите новинари.

Социалните мрежи са залети с писания на ТВ зрители, описващи с възмущение как журналистите от Би Би Си си смеят глупашки броени минути след като са съобщили трагична новина за катастрофа с десетки жертви, как си бъркат в носа или дори гледат порно на компютрите си в нюзрума.

От прозрачните стени се оплакват и самите журналисти, бесни на това, че вече не разполагат с лично пространство. "Приличаме на мечки в зоопарк!", негодуват те, осъзнавайки прекрасно, че с поведението си извън камерите биха могли да оскърбят и дори шокират телевизионните зрители.

"Ние не сме роботи, а нормални хора. Невъзможно е през всичкото време да се държиш по начин, по който телевизионните зрители са свикнали да те виждат, докато четеш новините. Това със стъклените стени беше грешка, която трябва да бъде поправена".

Новинарската редакция на Би Би Си се настани в новия офис с прозрачни стени през март т.г. Официалният аргумент за промяната е "по-добра интеграция на всички новинари". Същинската причина е икономия на 736 млн. паунда за следващите 20 г.