Осъденият за наркотрафик в Панама русенец капитан Светлозар Собаджиев може да изтърпи остатъка от присъдата си в България. Има възможност той да се завърне в родината си до няколко месеца, ако реши да не обжалва наложеното му наказание от 80 месеца затвор.
Собаджиев се намира в панамския затвор „Ла Хоя“ от края на месец март 2011 г., след като на управлявания от него кораб „Маас Трейдър” бяха открити 169 кг кокаин. Процесът срещу него започна едва преди половин година и въпреки че вече има решение на съда, заради административни процедури то още не е влязло в сила. Това се очаква да стане до дни, след което варненецът трябва да реши дали да обжалва, съобщава „Дарик”.

Досегашният му престой зад решетките ще бъде приспаднат, което означава, че той вече е изтърпял половината от наказанието. „Минималната присъда за обвнинение, каквото е предявено на Собаджиев, е 120 месеца. Неговата е намалена с 1/3, защото в затвора е имал примерно поведение и е учил испански език. Дилемата е пред Собаджиев е много тежка, защото делото на първа инстанция продължи повече от 3 години. Опасенията му са, че обжалването също ще отнеме дълъг период, което на практика ще означава той да излежи цялото си наказание в Панама. Естествено, той твърди и се счита за невинен, но все пак не е първа младост и желае час по-скоро да се върне в България”, разказа председателят на Асоциацията на българските капитани Димитър Димитров.