Въпреки че протестиращите от месеци са на улицата с искане за оставка на правителството, според лидера на ДПС Лютви Местан това няма да се случи скоро.

"Не е обсъден вариант за второ правителство в рамките на този парламент, а искам изпреварващо да ви кажа, че до евроизборите не може да се очаква да има и персонални промени. Трябва да видим оценката на хората за управлението, а най-представителна е тя на вот", заяви той.

Местан отново настоя, че изборите бяха скоро и не е време за отново да има такива.

"Не може да изтощаваме избирателите с избори до дупка, докато се стигне едва ли не до еднозначно мнозинство, може би еднопартийно отново. Няма еднопартийни настроения в обществото, няма доминантна нито една партия", коментира лидерът на ДПС.
 
Според него не може да се измерват  количествено хората, които искат кабинетът да си отиде, и онези, които го подкрепят и искат да му бъде даден шанс.

Лютви Местан очаквано обяви, че ДПС ще подкрепи правителство по време на гласуването утре в парламента на първия вот на недоверие, внесен от ГЕРБ за провал в областта на инвестиционното проектиране. Също така те ще застанат и зад председателя на парламента Михаил Миков, за чието предсрочно освобождаването също настоя опозицията.

Имаме категорична позиция, че ГЕРБ са все по-неадекватни, защото няма по-неадекватно предложение от това да се иска освобождаването точно на Миков. Още повече че формалното искане за това е даването на ход на заседание по внесения от ГЕРБ вот на недоверие. По този въпрос Миков не може да е уязвим, защото цяла България видя, че физически телата на депутатите от ГЕРБ бяха в залата. Други са мотивите, които стоят и зад вота, и зад искането за предсрочно освобождаване на Миков, коментира той.

Според него причината е, че "ГЕРБ неистово търсят основание да се върнат в играта".

"За съжаление обаче тенденцията за спад на доверието в бившите управляващи е трайна и необратима. Предизвикателството е не дали ГЕРБ може да спре спада на доверие, а да запази темповете. За второто все още имат шансове, но с тези истерични парламентарни изяви това по-скоро няма да се случи", коментира Местан.

Той обяви, че загубата на доверие в ГЕРБ се е доказала и на частичните местни избори.

Имаше два преки дуела между ДПС и ГЕРБ и двата бяха спечелени от ДПС. Резултатът от Гърмен показва, че в Родопския масив ГЕРБ разчиташе не на политиката си, защото нищо не направи за планинските райони, а единствено на властовите си ресурси и точно Борисов и Цветанов нямат право да говорят за страх в Родопите.  Посетихме всички села в Гърмен и страхът е един-единствен - това е да не се върне ГЕРБ на власт, отбеляза Местан.

Според него, когато ГЕРБ не може да разчита на силовите ресурси на държавата и вотът се провежда в равноправни условия, политическата сила ще намери реално полагащото й се място, а "какво ще бъде то, е видно от тенденцията която задават частичните избори".