Народните представители ще гласуват тази сряда вота на недоверие към кабинета "Орешарски", внесен от Бойко Борисов и група депутати от ГЕРБ.

Вотът, който е формулиран за провал на правителството в областта на инвестиционното проектиране, стана повод и причина за поредица разгорещени дебати през изминалата седмица. Миналата сряда, когато трябваше да се състоят първите дебати по вота на недоверие, ГЕРБ присъстваха в пленарната зала, но не се регистрираха на два пъти и така провалиха заседанието на НС и то поради липса на кворум не се състоя изобщо.

На следващия ден те отново влязоха в зала и отново не се регистрираха, квесторите в парламента обаче преброиха присъстващите, установиха, че има кворум и разискванията по вота бяха открити. Тогава депутатите от ГЕРБ, водени от Бойко Борисов, напуснаха залата разярени и заявиха, че ще дадат процедурата, при която председателят на Народното събрание обяви, че има кворум на Конституционния съд.

Минути по-късно, Лиляна Павлова, Димитър Главчев, Димитър Лазаров и Красимир Велчев внесоха втори вот на недоверие към кабинета със същите мотиви - "за пълен провал на правителството в инвестиционната политика". Те заявиха, че виждат пагубно погазване на Конституцията и на парламентарния правилник. След това ГЕРБ внесоха и искане за оставката на председателя на парламента Михаил Миков.

По време на дебатите министър-председателят Пламен Орешарски заяви, че мотивите към внесения вот са базирани на неверни, неточни или хипотетични твърдения. От тях не става ясно защо се критикува едно министерство, което все още не е направило грешки. Премиерът посъветва вносителите да изчакат с критиките и да ги отправят тогава, когато новото министерство евентуално направи грешка. След това министър-председателят заяви, че е готов да дебатира какъвто и да е вот на недоверие, внесен от когото и да било. Премиерът изрази съжаление, че при обсъждане на вота на недоверие вносителите са отсъствали от пленарна зала и че е говорил на основата на техните писмени мотиви.

Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че ПГ на ГЕРБ вече не могат да внасят вот по същата тема за инвестиционното проектиране. Това те могат да направят след шест месеца. Очаквам председателят на НС г-н Миков да насрочи разискване по исканата му оставка от ГЕРБ, но очаквам и този път депутатите на Борисов да не участват в дебата по собственото си искане, защото те едно говорят, а друго правят, заяви Станишев. Като гледам поведението на Борисов ме хваща страх как е била управлявана държавата, а той самият действа на базата на лични желания и емоции. Г-н Борисов продължава да се изживява като господар на държавата, а днес видяхме колко нелепо беше поведението на ГЕРБ, добави Станишев.