800 000 държавни служители в САЩ са в принудителна отпуска, тъй като поради бюджетни разногласия администрацията остана без средства. И не само тя: Статуята на свободата, а и редица музеи са затворени за посетители.

Дори и най-мощната икономика в света не е застрахована от изпадането в неплатежоспособност, както доказва актуалната ситуация в САЩ. Там държавната администрация спря работа заради липсата на пари - след като дълбоко разединеният Конгрес не успя да постигне компромис по бюджета.

Кой ще се наложи?

Миналия петък Сенатът прие временен бюджет с действие до 15 ноември, който трябваше да бъде одобрен и от Камарата на представителите. Но нейният председател - републиканецът Джон Бейнър - предварително обяви, че в този си вид бюджетът няма да мине. Консерваторите настояха за включването на поправка, която ще попречи на реализацията на един от най-важните елементи на здравната реформа на Обама - задължителното медицинско застраховане на всички американски граждани от началото на 2014.

Споровете около бюджета винаги са били трудни, припомня икономистът Пол ван де Уотър. "Този път обаче положението е особено драматично най-вече заради непримиримата позиция на консерваторите от движението "Чаено парти", които не са склонни на никакви компромиси", допълва той. Същевременно републиканците продължават да се противопоставят на финансовата програма на президента, включително на здравната реформа - макар и да съществуват опасения, че тази позиция може да се обърне срещу тях, с което да се повтори ситуацията от 1995 година, когато дейността на правителството бе блокирана по сходен начин, а това доведе до сериозен отлив на гласове на следващите избори.

60 милиарда долара на ден

При това здравната реформа съвсем не е единственият източник на разногласия - двата основни политически лагера говорят на различни езици и по отношение на финансирането на важни сектори като отбраната и образованието, правосъдието и транспорта, затворите и ФБР. "Затова и битката е така ожесточена", казва Лорин Адлър от вашингтонския Институт за финансова политика. А колегата ѝ Пол ван де Уотър допълва, че тенденцията за намаляване на бюджетния дефицит ще продължи и през следващите няколко години. Въпреки това републиканците, и особено движението "Чаено парти", ще продължат да настояват за свиване на разходната част от бюджета и да се противопоставят на вдигане на данъците.

Американското правителство има нужда от около 60 милиарда долара дневно. "Ако не получим спешно средства за финансиране, САЩ могат да спрат да обслужват задълженията си за първи път в историята", предупреди финансовият министър Джекъб Лю. Срокът за решаването на този проблем е 17 октомври, докогато е спешно необходимо повишаването на горната граница за новите задължения. В момента тя е 16,7 трилиона долара.