Нелегално разпространяваните наркотици по света са поевтинели през последните 20 г. и, в същото време, качеството им е по-високо, констатира проучване, публикувано в British Medical Journal Open. Освен това авторите на изследването сочат, че войната срещу наркотрафика се е провалила.

За своята работа спецовете са сравнили данните на седем международни системи за следене на наркотрафика по света. Според учените е време употребата на наркотици вече да се разглежда като проблем на общественото здравеопазване, а не просто като въпрос, засягащ само криминалното съдопроизводство. В седемте системи, които учените са използвали, има данни за цената и чистотата на канабиса, кокаина и опиатите, вкл. хероин, за период от 10 г. назад. Според заключенията на експертите уличната цена на наркотиците за периода 1990-2010 г. е паднала, а чистота и силата на предлаганата дрога се е увеличила. Напр. в Европа средната цена на опиатите и кокаина, съпоставени с инфлацията и чистотата, е паднала съответно със 74% и с 51% за споменатия период, твърдят учените от Ванкувър. Наблюдава се и драстично увеличаване на количествата кокаин, хероин и канабис, конфискувани от властите по света след 1990 г.

Повечето държави по света залагат в борбата срещу дрогата на стратегията за ограничаване на достъпа до наркотици. Авторите на проучването призовават към алтернативни пътища, вкл. легализиране на някои наркотици и затягане на контрола върху разпространението им. В неделя един от висшите полицаи във Великобритания – шефът на полицията в Дъръм Майк Лартън заяви, че наркоманите "трябва да бъдат лекувани и за тях да се полагат грижи, а не да бъдат преследвани като престъпници". Пред в. "Обзървър" той защити позицията, че декриминализирането ще пресуши доходите на дилърите, ще разруши тяхната сила и че една "контролирана среда" е много по-удачен начин за справяне с проблема.