Въпреки че учените все още не са открили живот на Марс, наскоро стана ясно, че това не означава, че на Червената планета не може да се отглежда храна. Тази хипотеза се потвърждава от учени от Холандия, които направиха опит да отглеждат зеленчуци в почвата на други планети. За опита си те са използвали почва, аналогична на тази от Марс, Луната и Земята , предварително разработена от експерти на НАСА .
След три месеца градинарски труд усилията на експертите дали резултат и космическата им градина дала първите си плодове - домати и краставици. И, както се оказало, най-подходяща за зеленчуците била марсианската почва.
Учените се надяваха, че ще могат да осигурят пресни плодове за участниците в мисията на Марс, която ще стартира след 10 години. Сега обаче те със съжаление признават, че опитите да се отглеждат зеленчуци на Червената планета са обречени на провал , тъй плодовете им са отровени с тежки метали .
Преди това учените се опитваха да отглеждат растения в извънземни условия. Например, те създадоха лунната оранжерия, която е предназначена за отглеждане на такива растения като картофи , фъстъци , домати и чушки в лунни условия.