Швеция е най-доброто място в света човек да остарее, а най-калпавото е Афганистан, сочат резултатите от проучване на ООН, извършено в 91 държави по света, предаде Би Би Си.

Авторите на The Global AgeWatch Index са отчели качеството на живот в почти целия свят като са пренебрегнали Черния континент. Те правят заключението, че в много държави по света не е налице адекватна и необходима подкрепа за застаряващото им население.

И така по право със златен медал е Швеция, "среброто" се пада на Норвегия, а почетният "бронз" - на Германия. България е на не съвсем завидното 47 място. Преди нас са Албания /39/, Перу /43/, Филипините /44/, Латвия /45/, Боливия /46/. Едва ли самочувствието ни, както и реалното положение у нас ще се подобрят от факта, че плътно по петите ни следва Румъния /48/, а пък южната ни съседка Гърция, в която българите масово почиват, е чак 58-ма.

През 2050 г. възрастните хора ще са повече от децата под 15 г. за първи път в историята на човечеството, като преобладаващата част от застаряващото население ще се пада на развиващите се страни. Авторите на The Global AgeWatch Index използват 13 различни показателя – сред които доходи и заетост, здравни услуги, образование и състояние на околната среда. И отбелязват, че страните по света се изправят пред едно наближаващо предизвикателство от бързо застаряващо население.

В първите 20 държави с най-добри условия разбираемо влизат държави от Западна Европа и Северна Америка заедно с Австралия, Япония и Чили.

Някои от бързо развиващите се големи страни изостават сериозно : Турция /70/, Индия /73/ и Русия /78/, докато Бразилия /31/ и Китай /35/ са доста по-напред.