Папа Франциск осъди духа на царедворщина във Ватикана като "проказата" и огласи плановете си да направи йерархическата структура на римокатолическата църква повече хоризонтално и по-малко зависима от Ватикана.

"Водачите на църквата много често са самовлюбени, удовлетворявани и отвратително ласкани от своите придворни. Именно този своеобразен кралски двор е истинската проказа за папството", подчерта светият отец в интервю за в. "Република". Коментарите му пред медиите дойдоха в момент, в който папата се срещна с група от 8 кардинали, които извика, за да се съветва с тях как да реформира администрацията на Ватикана и как да бъдат подобрени връзките с епархиите по места. Светият отец вече предприе решителни стъпки за справяне с един от най-големите проблеми на Ватикана – разтърсваната от скандали и обвита от слухове за корупция и пране на пари Ватиканска банка. През юни Франциск назначи папска комисия, която да анализира положението на трезора и да излезе с предложения за промени в него. Във вторник нареди огласяване на сметките в банката. Според публикация във в. Кориере дела сера банката е взела решение за закриване на 900 сметки след провеждането на вътрешен одит. Сред тях са и тези на посолствата на Индонезия, Иран, Ирак и Сирия към Светия престол. Във вторник на заседание се събра т. нар. кардиналски съвет – поредното нововъведение в управлението на Ватикана – който ще заседава при закрити врати три дена. На него ще бъде обсъден широк кръг проблеми. Сред тях ще бъдат: продължаване на финансовите реформи; ролята на жените в църковните дела; дали да бъде смекчена позицията по отношение на разводите и хомосексуалността; подобряване и засилване на връзките между Ватикана и местните епархии.

Светият престол е прекалено ватиканоцентричен, подчерта папата в интервюто. "Той в основната си част защитава интересите на Ватикана, които основно са тленни. И тази ватиканоцентрична визия пренебрегва света, който ни заобикаля. Не споделям това виждане и ще направя всичко по силите си, за да го променя. Църквата е – или трябва да се превърне в – общност от божии служители, свещенослужители, викарии и епископи, които лекуват душите и са в служба на божиите чеда".

Осемте кардинали от съвета, които определи папата, са съответно от Австралия, Чили, ДР Конго, Германия, Хондурас, Индия, Италия и САЩ. "И това е само началото на една църква, която ще бъде структурирана не само вертикално, но и хоризонтално", изтъкна папа Франциск. "Кардиналите не са придворни, а мъдри хора, които споделят моите цели".

В интервюто той разкрива и факта, че за момент си е помислил да се откаже от номинирането си за престола на Свети Петър по време на конклава през март.