60 българки със силиконов бюст са се включили в колективното съдебно дело, водено от над 1700 пациентки от цяла Европа и Латинска Америка, срещу френската компания Poly Implant Protheses (PIP). Преди 4 години стана ясно, че гръдните импланти, произвеждани от тях, са пълни с опасен индустриален гел. Той може да предизвика скъсване на импланта, което налага тяхното оперативно отстраняване, защото крие риск от сериозни здравословни последствия за жените.
„В края на ноември 2013 г. излезе решението на Търговския съд в Тулон, което е много важно. Битката беше много тежка и продължи повече от 3 години, но сега съм оптимист за крайния резултат от делото. Съдът реши, че германското дружество TUV RHEINLAND, както и неговият филиал във Франция, които сертифицират имплантите на фирмата PIP, са отговорни и трябва солидарно да поемат обезщетението на потърпевшите жени, независимо от коя държава са.

Съдът прие, че в немската компания са проявили небрежност в сертифицирането на имплантите, с което са виновни, защото са спомогнали за измамата, която е извършила фирма PIP, влагайки неразрешен за употреба гел във въпросните гръдни импланти. Съдът определи също така медицински експерт, който да оцени причинените щети при всяка пациентка. Прие се, че компанията TUV RHEINLAND дължи по 3 000 евро на всяка пациентка, което е само аванс за финалното обезщетение. Всяка от включилите се в делото 1700 жени са получили първоначалното обезщетение от 3 000 евро.

Подадох нов иск от името на новите пациенти, така че на този етап още от българските жени могат да се включат в делото. Нашата цел е да имаме ново решение на съда до края на годината”, коментира адвокат Оливие Ометр, който води делото във Франция.

Българките, които са потърпевши от имплантите на френската компания, могат да подадат необходимите документи и данни на специален интернет сайт, разкрит от адвокатска кантора „Брайков и партньори”, който е: www.kolektivnodelo.com

Между 8 000 и 15 000 евро ще бъдат обезщетенията за всяка от жените, поставили си от некачествените гръдни импланти и претърпели щети от това. Съдът признава всякакви видове нанесени и преживени щети – морални, емоционални, естетически, финансови.