Барман на заведение на метри от болницата в Девин се притичал да спасява живота на 51-годишният Огнян Чолаков. Мъжът почина, след като бил докаран в спешния център в момент, когато и двата екипа на болницата били на адреси от тел. 112 в отдалечените села Буйново и Лясково.

Чолаков умрял от сърдечна недостатъчност на 27-ата минута от постъпването му в спешния център. Според записа той е постъпил в 14,11 ч, а в 14,38 ч е починал.
В това време двата екипа били на повиквания в две противоположни посоки за случаи, които не са спешни, но нямало как го предвидят.

При единия ставало въпрос за пиян пациент от с. Буйново, при другия - за жена с болки в мускулите на крайниците от Лясково, която преди дни пак се обаждала. Тя редовно безпокояла медиците за състояния, които не са спешни, а на всичкото отгоре нямала и здравни осигуровки.

Според докторите от “Спешна помощ” в отделението имало само медицинска сестра, когато докарали Чолаков.

“Видях само санитарка, нямаше друго медицинско лице.Минаха 10 минути, докато се щурахме с още трима мъже около джипа, в който беше човекът, чудехме се какво да го правим. Отидох да помогна, тъй като съм завършил четиригодишен ветеринарен техникум и мога да оказвам първа помощ”, казва барманът Радослав Гашаров.

Според него при свалянето от колата мъжът все още имал пулс, макар и слаб.

“Пипнах му пулса на ръката беше много слаб и бавен. След това му проверих и пулса на сънната артерия - имаше го, макар и едва доловим. Вкарахме човека вътре и му правих масаж на сърцето и обдишване с балон. През това време санитарката отиде да извика дежурния лекар на болницата. Когато дойде, д-р Бодуров констатира смъртта му. Според мен за смъртта на този човек е виновна системата. Викат екипите за какво ли не, от 4 години съм в заведението до входа на спешното и виждам за какви глупости ги разкарват”, заяви Гашаров.

Той твърди, че това е поредният смъртен случай в региона в последните години заради това, че екипите на “Спешна помощ” не стигат навреме от претовареност.

Според доклада от дежурния Огнян Чолаков е починал, преди да влезе в спешния кабинет. Въпреки че констатира смърттаму, д-р Бодуров му направил реанимационни мероприятия по стандарт за такива случаи. Поставил му и адреналин, но уврежданията били необратими. Не се възстановили сърдечната дейност и дишането и човекът умрял.
Чолаков е имал стент на сърцето, поставен по-рано, и бил с тежка хипертония. Посинял още в колата на път за спешния център.


Районната здравна инспекция в Смолян е иззела всички документи по случая, за
да прави цялостна проверка.

“Бях с него до обяд. Копаехме картофи в местност над Девин. Всичко стана пред очите ми”, казва приятелят на починалия Георги Георгиев.


Според него Чолаков нямал оплаквания, докато били на нивата. Иначе когато му било зле, си казвал. Двамата тайни нямали. Изведнъж обаче изхъркал и за 3 минути изпаднал в безсъзнание.


“Бяхме свършили с работата, взели бяхме яре и мислехме да обядваме. Отидох за вода, но като се върнах в колата, видях, че на Огнян му е лошо. Звъннах на “Спешна помощ”, но тръгнахме с джипа към Девин за по- бързо. С джипа го докарахме за 15-ина минути до Девин. Забелязах обаче, вече като го сваляхме, че започва леко да синее”, добави 54-годишният Георгиев.

Той се притесняваше за съпругата на Огнян - Севда, която след смъртта му била много разстроена и се наложило да я водят в болница.

Иначе близките нямат претенции към “Спешна помощ” за смъртта на Огнян. Отказали са и аутопсия. Починалият е бивш пожарникар. Има две дъщери и внучета. Георгиев твърди, че приятелят му имал проблеми със сърцето отдавна, изкарал бил и инфаркт.

Според отговорника на филиала на “Спешна помощ” в Девин д-р Радостина Шилева екипите не достигат, тъй като ги товарят с неотложната помощ на джипитата и с много неосигурени пациенти, които звънят на тел. 112, вместо да отидат на лекар.

Звеното има един реанимационен и един фелдшерски екип. Във филиала работят 5-има лекари, 6-има фелдшери и около 10 медицински сестри.


Докторите обслужват по-тежките случаи не само в община Девин, но и в съседните Борино и Доспат. Понякога до крайните отдалечени села са нужни поне два часа линейката да иде и да се върне. Общо Населението, което лекарският екип се налага да обхване, е около 30 000 души.

“Не можем да откажем повикване на тел. 112. Много често леки случаи се оказват тежки. Има обаче и такиева, за които не си струва да се харчи времето на екипите. За един пациент понякога през зимата пътуваме четири часа, затова е абсурдно да ни слагат критерий за натовареност. Но истинският проблем е, че вършим голям процент от работата на неотложната помощ, джипитата не я изпълняват и тогава се товарим ние”, казва фелдшерът Росен Чолаков.

“Имало е дори случаи, когато самите джипита се обаждат на нас, вместо те да отидат да си видят пациента”, допълва той.

Неговата съпруга Севдалина Чолакова е медицинската сестра, която се оказала сама в отделението, когато докарали умиращия Огнян Чолаков. “Прие го много тежко, пи лексотан след преживяното”, каза лаконично фелдшерът.

Болницата в Девин е затворена от 2010 г. заради 1,8 млн. лв. стари дългове. Няколко години населението разчиташе реално само на “Спешна помощ”. След серия от протести и прехвърляне на топката между здравното, финансовото и други министерства отскоро общинската болница отвори врати.

Тя се води на хартия с четири отделения. Някои от местните обаче твърдят, че има само по двама-трима души в тях. Общинската управа пък била заета повече да прави ремонти в болницата, отколкото да обърне внимание как функционира.

“Болницата реално не работи като здравно заведение, което трябва да обслужва три общини”, казва барманът Радослав Гашаров. Друга част от жителите на отдалечените райони обаче адмирира последните стъпки на здравното министерство и се надява, че най-накрая местната болница ще започне да работи нормално.

От Девин подкрепят здравния министър Таня Андреева, но в същото време линейките са с надпис “Протест”. “Заставаме зад колегите от страната с исканията за достайно заплащане, категория труд, която отговаря на тежката ни работа и въвеждане на адекватни стандарти за работата ни”, заявяват местните медици.