Националната седмица на движението "Да раздвижим България 2013" стартира на седми октомври, сряда, едновременно в 16 български града и ще продължи до 13-ти октомври.

България е част от Европейската инициатива "Move Week", в която се включваме заедно с още 30 европейски държави. Над 300 спортни събития и 500 часа активни физически занимания ще раздвижат България.

В последните европейски проучвания на физическата активност в Европа България е поставена на последно място. Само 13% от българите са редовно физически активни.

Събитията ще се проведат едновременно в Пловдив, София, Варна, Чепеларе, Кюстендил, Сливен, Велико Търново, Силистра, Монтана, Русе, Хасково, Пазарджик, Мездра, Кърджали, Пазарджик, Тетевен. Предвидени са разнообразн и забавни спортни инициативи с физически движения, насочени към всеки гражданин. Идеята е всеки да може да се включи, независимо от физическото си състояние и подготовка.

"Доказано е, че липсата на физическа активност е по-голяма заплаха за общественото здраве от тютюнопушенето - споделя Ласка Ненова, регионален координатор за България и Източна Европа, Кипър, Малта и Португалия. Това е и причината да подготвим подобни масови събития, които от една страна включват малки и големи в спортни активности, а от друга – повишават информираността на българите за това колко е важно движението".

Подготвените над 300 събития включват надиграване с народни танци между Пловдив и Варна; уличен фитнес; масова зумба; класическа хата-йога и повлияните от Изтока фит-йога и зен-фукционална тренировка; демонстрации на паневритмия; бразилска капоейра и различни китайски, японски и европейски бойни изкуства като Таекон-до, Айкидо, Карате, Френски бокс, Винг-чун кунг Фу. Предвидени са отворени фитнес тренировки, комбинирани гимнастики, уъркшопове по регетон и модерни танци. Децата ще се забавляват със специално организирана симулация на планинско колоездене, състезание с ролери и много игри.

Ще бъдат проведени градски маратони, в които ще участват и хора в неравностойно положение, като предвижването им ще се извършва чрез инвалидни колички или специални триколесни велосипеди.

По време на Седмицата на движението от 7-ми до 13-ти октомври ще бъдат представени над 150 различни спортни и младежки организации от цялата страна, като клубовете са основно от градовете Пловдив, Варна, Кюстендил, София, Враца, Монтана, Велико Търново, Русе, Кърджали, Пазарджик, Сливен, Мездра, Тетвен, Силистра.

Събитията ще бъдат основно в Пловдив - Цар Симеоновата градина, Центъра, парк Лаута; София – Южен парк и пред НДК; Варна – Морската градина, Центъра, МОЛ Варна. В седмицата на движението може да се включи всеки, а как проверете на www.moveweekbg.info.