Яли, пили и едвам платили. Това се случило с депутатите от Атака в Брюксел, разказаха пред "Стандарт" сервитьори от "Къщата на лебеда". Знаменитата кръчма в белгийската столица станала арена на изпълненията на Волен Сидеров и компания преди дни.

Заведението е в сграда от XVII в. на пъпа на площад "Гран Плас". В него Карл Маркс и Фридрих Енгелс пишат знаменития "Манифест на комунистическата партия".

"Българите бяха около 20 човека. Пиеха здраво и накрая се опитаха да се измъкнат, без да платят", обясни келнер от "Къщата на лебеда".

Хората на Волен се изнизали един след друг навън под предлог, че ще пушат. Персоналът обаче се усетил и след кратка свада депутатите платили сметката от 1600 евро.

Волен Сидеров и компания направили "панаира" за въпросните 1600 евро в Брюксел не другаде, а в знаменитата кръчма на Карл Маркс. "Домът на лебеда", който се кипри в сграда от XVII в. на пъпа на пл. "Гран плас", е ресторант легенда.

Волен Сидеров и свитата му опитали да направят "бомба" в брюкселския "Домът на лебеда". Депутатите от "Атака" гуляли цяла вечер, а после пробвали да се изнижат, без да си платят. Това разказа пред "Стандарт" сервитьор от "Домът на лебеда". Хората на Волен започнали да излизат един по един от ресторанта -

под претекст, че отиват да пушат

обаче така и не се връщали. След като почти цялата групичка от около 25 души се озовала навън, сервитьорите надушили, че нещо не е наред. Когато и последният от компанията опитал да се изсули "по търлъци", един от сервитьорите го спрял и запитал "Няма ли да си платите сметката?", разказа пред "Стандарт" колегата му. В крайна сметка народният представител се бръкнал и извадил парите. "Нямаше бой, не сме викали полиция", обясниха служители от "Домът на лебеда" и уточниха, че заведението не е било заключвано заради депутатите от "Атака", каквито информации бяха тиражирани в неделя.

По време на вечерята Волен Сидеров и компания си пийнали доста, разказаха келнерите. Почерпените депутати крещели и правели неприлични жестове в изискания ресторант и смущавали останалите клиенти. "Държаха се изключително неприлично", не скриха сервитьорите. От "Домът на лебеда" се оплакаха, че атакистите дори излели олио в съда, в който готвачите приготвили фламбирани палачинки за друг клиент. А след шоуто решили да се измъкнат, без да платят - без успех.

Източници на "Стандарт" в Брюксел разказаха, че националистите са си направили шопинг тур по търговската улица на европейската столица. "След като никой от Европарламента не поиска да се срещне с тях, те тръгнаха на разходка", заяви той. Групичката от около 25 членове и депутати от "Атака" била достатъчно шумна. В сърцето на Брюксел обаче се разделили на три компании и

обикаляли 3 часа моловете и бутиците

След като напълнили торби с разнообразно облекло и парфюми, тръгнали към старата част на града. Но с 5 таксита, заради покупките. Националистите оставили напазаруваното в хотел в старата част на Брюксел, и след това се отправили към култовия площад "Гран Плас", където се намира и тузарският ресторант "Домът на лебеда", научи "Стандарт".


От "Атака" за пореден път отрекоха да е имало скандал в кръчмата на Маркс. "Стандарт" ги потърси, за да чуе и тяхната версия за визитата, но до редакционното приключване на броя хората на Волен не коментираха одисеята в Брюксел. В понеделник сутринта пред бТВ пък депутатът от "Атака" Венцислав Леков,  не отрече, че пътуването е с пари на данъкоплатеца. "Вие харчите народна пара, като се разходихте до Брюксел от партийната субсидия", засече го водещата Генка Шикерова. "Сметнете колко ни струват хотелът и самолетните билети", отговори й Лаков. А накрая я покани и на вечеря в Брюксел.


Печен гълъб с боб струва 38 евро

Легендарната кръчма "Домът на лебеда" отскоро е с нов собственик. Срещу каква сума небезизвестният Алдо Вастапан се раздели с изискания ресторант - засега е тайна. Добрата новина е, че след кратък ремонт кръчмата отново посреща клиенти. "Работи повече от усилено, нонстоп е пълен", разказаха българи в Брюксел. Досегашният главен готвач Димитри Страсер е запазил поста си, но вече радва ценителите на хубавата кухня с по-богато меню. Сред "гвоздеите" в менюто са морските дарове, които са на почит в белгийската столица. Но и цените им са "солени". Порция филе от кралски рак с цитруси, кълнове и специален сос например струва 44 евро. Друг специалитет на Страсер - печен гълъб с боб и пачи крак, пък се предлага срещу 38 евро. Друг шедьовър - печеното говеждо със сок от трюфели и гъши дроб, струва 40 евро. Има и по-скромно меню - предястие, основно и десерт, за 65 лв. А за всяко блюдо келнерите могат да предложат отлично вино от избата на "Домът на лебеда", където се пазят 10 000 бутилки.



ИЗЦЕПКИТЕ

Лидерът на Атака Волен Сидеров не за пръв път се забърква в шумни скандали по света и у нас. "Стандарт" си припомни някои от най-знаменитите му изцепки в последните няколко години.

2013 г.: Извини се, бе!

На 21 май 2013 г. Волен Сидеров скочи на репортера от "Скат" Теодор Ангелов пред парламента, подкрепен от Десислав Чуколов и още няколко партийни активисти. "Защо наричаш лумпени българските граждани? Защо обиждате нашите избиратели? Защо, а? Защо?", крещеше Сидеров. "Турчин ли си, бе? А, турчин ли си?", пригласяше Чуколов. Тогава се роди и култовата фраза на Волен, станала рефрен и последвалите масови протести: "Извини се, бе!"
През юли имаше още един сблъсък на Сидеров и антуража му с екип на "Скат" - този път на бензиностанция. След скандала обаче именно от "Атака" се оплакаха в МВР, че са малтретирани от репортерите. От "Скат" на свой ред подадоха жалба в полицията.

2010 г.: На градус в самолета

През януари 2010 г. Волен Сидеров беше задържан на летището във Франкфурт. Според екипажа на самолета, в който пътувал, лидерът на Атака е бил във видимо нетрезво състояние, хвърлял е храна по пода и е използвал обидни думи. След случилото се Сидеров заплаши да съди авиокомпанията и всички медии, които са го отразили, за клевета. По негови думи хора от екипажа на самолета реагирали с насмешка на факта, че е българин, с което го засегнали, и той им направил забележка, след което те си позволили да се държат извън правомощията си. Някои немски медии писаха по случая, че Волен Сидеров е обиждал с расистки изрази екипажа, а след задържането си ругал и полицаите.

2006 г.: Бой на "Тракия"

През октомври 2008 г. Софийски градски съд оправда Сидеров и бившата му съпруга Капка по повдигнатото обвинение в подбуждане към лъжесвидетелстване за пътния инцидент на магистрала "Тракия" на 7 април 2006 г. Тогава автомобилът, в който пътувал лидерът на "Атака", се блъснал в колата на Явор Доков и на 22-годишния студент бил нанесен побой. След инцидента Сидеров заяви, че е шофирал тогавашният му заместник в партията Павел Чернев, който първо потвърди версията, но по-късно отрече и обясни, че е бил притиснат от лидера да се съгласи. На 22 юни 2006 г. парламентът свали имунитета на Сидеров по искане на главния прокурор Борис Велчев за умишлено подбуждане към лъжесвидетелстване на Павел Чернев и за укриване участието на личния му шофьор и гард в инцидента на магистрала "Тракия".