БСП иска нов режим за ипотеките с готвени промени в Закона за банките. И кредитите срещу имот ще бъдат приравнени по условия за потребителските заеми. След гласуването в пленарна зала ще можем да сменяме банката си и при ипотека. А т.нар. глоби за това ще отпаднат. До 10 дни текстовете ще бъдат внесени в деловодството на парламента.

Дотогава предстоят финални дискусии с Асоциацията на банките, представители на БНБ и изпълнителни директори на търговски банки, уточниха соцдепутати. С промените, ако се стигне до продажба на имот заради неизплащане на ипотека, то банката ще трябва да го продаде на максимално висока цена. И с парите да покрие заема на клиента си. Има случаи, когато е даден кредит например от 100 000 лв., а след това банката продава имота за 40 000 лв. и продължава да си търси остатъка от 60 000 лв., обясниха идеята си народните представители на левицата. Ако банкерите не склонят да отпадне отговорността на кредитополучателя след продажбата на имота, БСП са склонни и на друг вариант.

"Можем да се съгласим на разделена отговорност по договора, като остатъкът от сумата се поеме 50 на 50 от банка и длъжник", обясниха още законотворците. Процентът на въпросната солидарност обаче също бил обект на коментари и червените депутати искат банката да поеме по-голяма част от обезпечението. Депутатите от БСП настояват да отпадне и наказателната лихва за предсрочно погасяване на кредитите. В същото време в Пловдив министърът на икономиката Драгомир Стойнев заяви, че ще има законодателни промени за хората с единствено жилище, които не могат да погасяват вноските по ипотечните си кредити. "БСП ще поеме отговорност, така че хората, които не могат да изплащат кредитите си, да не бъдат гонени от единственото им жилище", заяви Стойнев. "Недопустимо е в XXI век хора да остават на улицата", коментира още той.