- Проф. Спиридонов, 2014 г. още от началото си започна с аномалии на времето - от замръзнал Ниагарски водопад до най-топлото време, регистирано някога в южното полукълбо. И продължава да е необичайно, включително у нас. Как се обяснява?
- Бих добавил и рано започналите горещини и пожари в САЩ след студената и снежна зима. Повече от десетилетие наблюдаваме време с редуващи се екстремни стойности на температури и валежи. Изкушението е да се каже, че това се дължи на глобалното затопляне, но когато в САЩ са преживели най-суровата зима от десетилетия, много хора там няма да се съгласят.

И друг път се е случвало да замръзва
Ниагарският водопад 


При нас е имало и по-топли зими, но аномалиите зачестяват в различни райони на Земята. Това е факт. Не мога да откроя някаква причина. Обикновено са необходими няколко. Хипотези различни, но има нужда от още доста изследвания за да може метеорологичната наука да е по- категорична.

- Ако денят се познава по сутринта, годината личи ли си по зимата?
- Е, по-често в тази поговорка се влага друг смисъл. Иначе, по отношение на времето, започва хубав слънчев ден и следобед - дъжд и градушка. Такива дни тепърва предстоят. Няма някаква устойчива зависимост между характера на годината и зимата. Иначе отсега да излизаме във ваканция до следващата зима.

- Докога се очаква да продължи този "експеримент"?
- Обективно погледнато, има и по-неприятни неща. Ами ако и Господ следва примера с реформаторските икономически експерименти у нас през последните 70 години, какво ще правим. Тези наши експериментатори са далеч по-вредоносни.

- Опустошението, което преживя Сърбия от наводненията, може ли да се повтори у нас?
- Донякъде. Ето какъв бе конкретният случай. Над Италия се формира средиземноморски циклон, който се премести на изток и се задълбочаваше. Сутринта на 14 май центърът му бе над Албания, а вечерта вече бе над България. През нощта срещу 15 май циклонът тръгна обратно на северозапад и през нощта срещу16 май центърът му бе над Сърбия. Започна постепенно да се запълва, но валежите в Сърбия продължиха до вечерта на 17 май. Валежите при нас също бяха от този циклон и също имаше наводнения, както си спомняте. Но мащабите при нас са по-малки, защото реките ни са по-малки. Странно звучи за някои, но обяснението на такава взаимовръзка би отнело много време и място. Подобна ситуация у нас може да се случи в по-северната част на Дунавската равнина, но преди това трябва да е валяло продължително, за да се насити почвата, а и Дунав трябва да е много пълноводен. През 2006 г. имаше подобна ситуация. През 2005-а също имаше сериозни щети. Но в такъв размер като в Сърбия или в Централна Европа през 1997-а с над 100 загинали, както и през последните няколко години в тези страни, не очаквам у нас.

- А други бедствия, свързани с времето?
- Засушаване и пожари, градушки и най многото

смерч, какъвто имахме наскоро в село Чепинци

Но при нас това явление няма мащаби и мощ, както в други райони на света. Говоря по принцип, а не като прогноза за тази година.

- Каква е вероятността Ел Ниньо да създаде хаос във времето по целия свят в близките месеци?
- При изразено течение Ел Ниньо дългосрочните прогнози стават по-стабилни за нашите ширини. Зависи колко ще се развие, но влиянието му върху северното полукълбо зависи и от други обстоятелства. Екстремно време имахме и досега, както коментирахме.

- А да възобнови глобалното затопляне, което е в привиден застой?
- Това е по принцип топло течение, така че за тази година Южното
полукълбо може да се окаже с по-високи средни температури спрямо 2013 г.

- А как се държи Гълфстрийм напоследък?
- Счита се, че отслабва, но да не забравяме, че няма достатъчно подробни продължителни наблюдения за морските течения. Особено на фона на факта, че за атмосферата са натрупани далеч повече, но проблемите си остават. Прекият ефект за нас е пренебрежимо малък. Влиянието на това течение е чрез общата атмосферна циркулация.

- Етикетите "глобално затопляне" и "промяна на климата" вече се заместват с "глобален срив на климата". Защо?
- Терминът "глобално затопляне" се е появил отдавна във връзка с изследванията за влиянието на въглеродния двуокис върху климата на Земята, предизвиквайки парников ефект, т.е. затопляне. Такива изследвания има и през XIX век, но след 50-те години на миналото столетие започва да му се отделя все по-голямо внимание. После се налага терминът "климатични промени", като нещо по-общо и заплашително. Пак като следствие на парниковия ефект от въглеродния двуокис, като вече се включват и други газове. Явно сега

с "глобален срив на климата" се налучква
една по-стряскаща терминология


- Сегашните атмосферни процеси и модели за каква дългосрочна прогноза дават основание?
- За сезонните прогнози знаем, че не са на желаното ниво. Особено ако има разнобой между отделните центрове, както е тази година. В нашия регион очакванията за стойностите - над, около и под нормата, за температурата и валежите са еднакво вероятни. Търсихме аналог с предишни години с мека зима и влажна пролет, но няма достатъчно подобни. С голям риск, само за да не оставая читателите на вестника ви без никакъв отговор, ще конкретизирам.
През юни по територията на страната вероятно температурите ще са около и над нормата за месеца. Над обичайното ще са валежите само в отделни райони. За първия летен месец са характерни интензивни валежи. Юни започва с валежи, но вероятно ще завърши като сух и топъл месец.

- А юли?
- Засега изглежда температурите да са също около и над нормата. С по-малко валежи обаче.

- А август, когато по традиция у нас всички тръгват на море?
- Много е далече за по-точни прогнози, но към момента се очертава като сравнително топъл и с по-голямо количество валежи, което предполага дни с интензивни валежи.

- Възможен ли е хай-тек контрол над времето - писа се за супермощен лазер в Аризона, чрез който може да се насочват на далечни разстояния бури и проливни дъждове?
- По принцип може да се въздейства локално. Ние имаме агенция за борба с градушките, която това прави. Разпръскват се реагенти (вещества, стимулиращи кондензацията) в облаците, за да се извалят, да се разсеят или да се предотврати образуването на градушка.

Разпръскването е с ракети, но може и със самолети
или с димни генератори при земята


Когато има пренасищане на водните пари, може да се предизвика кондензация и по други начини. Уйлсоновата камера, с която се откриват елементарни частици, работи на този принцип - кондензация в пренаситена среда. Лазер би могъл да постигне такъв ефект. Би могло да има ефект и върху мълниите. За да има резултат, трябва да се изпълнят условия за възможно усилване или забавяне на процесите. Но от зима лято няма да стане. Пък и първо нека почнат да местят торнадата си.

- Ако приемем, че човечеството поумнява и няма да воюва с всякакви средства, ще може ли чрез науката да си "поръчва" времето?
- Ако човечеството поумнее, няма да иска такова нещо. Всяко действие предизвиква обратни реакции. Пък и разбирането за хубаво време е относително. Ще възникне и въпросът кой има право да поръчва времето. В пазарна икономика който плаща, той поръчва. Ако изберем демократичния подход, ще трябва референдум за всеки ден.