Село дължи близо 300 милиона лева на държавата от фирми фантоми. Буковлък, в което по-голямата част от населението са роми, е с рекордна концентрация на длъжници към НАП. Въпреки грандиозните задължения по нищо не личи, че хората в него се занимават с нещо печелившо и честно. Тънат в мизерия и нищета и се чудят как да свържат двата края, пише "Телеграф".

В селото живеят около 3800 цигани и 700 българи. На част от тях задълженията са в милиони, показва черният списък на длъжниците на НАП. Един от сериозните играчи в бранша е Богдан Маринов. Като физическо лице той дължи 39 527 779 лева. Оказва се, че преди няколко години Богдан е паднал в ръцете не мошеници, които са му прехвърлили фирми със задължения и той, разбира се, ги е наследил. В момента Богдан е на легло с различни болежки, като се започне от тромбофлебит, та се стигне до инфаркт. "Занимавал съм се цял живот със строителство, имах фирма и работех, където ме викнат. След това обаче не ми плащаха, издаваха фактури, а пък насреща нищо". Така простичко Богдан обясни от къде има милионите задължения. По думите му цифрата не е толкова голяма и някой си я е измислил. Смята, че задълженията му не надвишават 700 000 лв. Той е категоричен, че никой няма какво да му вземе, защото нищо не се води на негово име, нито къщата, нито колата.

"Живея със 120 лв. пенсия, ако дойдат само гащите ще ми вземат", казва възрастният мъж. Жена му Димитрина е минала по същата схема. Нейното име също е влязло в черния списък с дълг от 790 864 лв. Жената обясни, че е покосена от болести, поради които няма как да работи и за изкара тези пари.

Друг отявлен играч в бранша с фирмите фантоми е Васил Георгиев. Навремето той движел строителния си бизнес чрез фирмата "Аведа 2001" ЕООД. След като натрупал 6 474 492 лева, преустановил дейността на дружеството. "Реших да купя фирмата от съпругата на шефа на "Мултигруп" Илия Павлов - Дарина. Никой обаче тогава не ми каза, че на дружеството е съставен ревизионен акт от 2 000 000 лева. Така, взимайки фирмата, аз ги наследих. Рових откъде да си търся парите дълго време, стигнах до Димитър Ушев от кв. "Младост" в София, на когото Дарина била направила пълномощно да я представлява, преди аз да я взема. Водиха се и някакви дела. Като ме извикаха в съда, аз само се огледах, взех си палтото и напуснах, казах, че няма да участвам в такъв процес", разказва мъжът. За него нещата приключили с едно писмо от прокуратурата, с което го уведомили, че заличават дейността на фирмата му.

"Сега имам друга фирма, чрез която строя магистрали", гордо заяви ромът. Според информацията в НАП Георгиев е отворил и друга фирма - "Лонг" ЕООД. Тя пък натрупала задължения за 2 222 880 лева. За тях обаче мъжът и дума не отвори. МВР разполага с информация, че циганинът действа със служител на НАП и адвокат от Троян. Негови съседи споделиха под сурдинка, че къщата на Васил е пълна с кашони с фактури и той едва ли не денонощно се занимава с попълването на документи. По нищо обаче не личи, че през ръцете на Васил са минали милиони. Живее в коптор и отново по информация на комшиите му "държи здраво юздите на жена си.