В последните няколко месеца отношенията между Samsung и Google са обтегнати и това вече се забелязва дори от нормалните потребители. Samsung упорито прокламира своята операционна система Tizen, която направи първоначално премиерата си в умните часовници на корейския гигант.

За евентуалното оттегляне на Samsung от Android в обозримото бъдеще обаче говори анонсът на компанията на чисто нов смартфон, който ще работи не под Android, а под споменатата операционна система Tizen.

Телефонът носи името Samsung Z. Устройството ще се появи първоначално на руския пазар през третото тримесечие на годината. Z ще разполага с 4,9 инчов AMOLED дисплей, с резолюция 1280 x 720. Процесорът ще бъде четириядрен такъв на 2.3GHz. Името на въпросния все още не е известно.

Операционната памет ще бъде 2GB, докато вътрешната – 16GB. Ще се поддържат и MicroSD карти, чрез които потребителите могат да покачат паметта на своя смартфон с още 64GB.

Задната камера ще бъде 8 мегапикселова, а предната – 2.1мегапиксела. Версията на OS-а, под която ще работи телефонът е 2.2.1.