Хорхе Букай, любимецът на българските читатели, изпаднал в конфузна ситуация по време на посещението си у нас преди години.
"Първото му гостуване беше знаменателно. Вече имаше голям интерес към неговите книги. Решихме да го поканим, за да го срещнем с многобройните му почитатели. Междувременно интерес проявиха от Президентството и от Народното събрание. Изпратихме му програмата с всички предвидени събития. На летището го чакаха няколко телевизии, журналисти от водещи столични издания. Хорхе, верен на своя нрав, изобщо не прочел програмата и кацна в София, облечен с тениска, плажни чехли и щедра усмивка", разказва издателят му от "Хермес" Стойо Вартоломеев, цитиран от "Стандарт".

Хорхе изобщо нямал представа, че му предстои общуване с тогавашния президент Георги Първанов, както и посещение в парламента. "Дойде леко облечен, без официални дрехи. Магазините вече бяха затворени и нищо друго не ни оставаше, освен рано сутринта да ги отворим. Така и сторихме - купихме сако, подходяща риза, обувки... Бяхме готови за срещата с Първанов. Хорхе бе видимо развълнуван, защото за пръв път щеше да бъде приет от президент на страна, в която гостува. След разменената протоколна информация се състоя интересен разговор между писателя и политика. Дойде времето за традиционните автографи. Самият президент обаче се оказа без книга. Екипът му бе взел и неговите екземпляри, които бяхме изпратили предварително. Получи се конфузна ситуация. Ние носехме книги, но те останаха отвън, така е по протокол. Както и да е, получих разрешение и донесох въпросните екземпляри. Двамата се разделиха с обещание за нови срещи", гласи още забавната история с аржентинския гуру.

Хорхе ще пристигне в България за пореден път на 9 юни заедно със сина му Демиан Букай. Двамата гостуват в страната за премиерите на новите им книги: "20 стъпки напред" и "Погледни отново".