„Намерено е решение как пациентките с рак на гърдата да получат нова терапия". Това съобщи пред БНР управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова. Преди дни от касата обявиха, че не могат да поемат скъпоструващите лекарства за онкоболните. Това предизвика остра реакция сред лекуващите се от рак на гърдата.

„Медикаментите за октомври и ноември ще бъдат дарени от фирмата-производител на лекарството, след като Националният консултант уточни бройката на болните", продължи Тодорова. В тази връзка тя спешно свиква Надзорният съвет на касата.

Тодорова обясни, че е получила писмото от фирмата минути преди интервюто й за „Хоризонт". В него пише, че фирмата ще поеме лечението на нуждаещите се „за месец октомври и ноември след писмено обосновано искане от страна на лекуващите лекари онколози за всеки конкретен техен пациент".

„В момента нашите сътрудници звънят на членовете на Надзорния съвет с предложение още днес да се събере Надзорният съвет и да вземе решение ще приеме ли предложението на фирмата или не. Така че правим всичко възможно, всичко, което е в моите правомощия", обясни още Тодорова.

По-рано днес онкоболни заявиха в ефира на бТВ, че дават отсрочка на НЗОК от един ден, за да бъде решен проблема с лечението им, след което ще предприемат по-остри действия за него.