Шофирането от страна на жени води до трайно увреждане на яйчниците и таза им и, съответно, до раждане на увредени деца, отсече саудитският духовник шейх Салех бин Саад ал-Лухайдан.

Шейхът, определян от Ройтерс като един от най-консервативните саудитски духовници, е и консултант на Асоциацията по психология в Персийския залив. Интервюто с духовника и неговото "научно обоснованото предупреждение" за катастрофалните последствия върху здравето на родилки от шофирането беше огласено на сайта sabq.org. То излиза в момент, в който жените в Саудитска Арабия очакват след десетилетия битки да им бъде позволено да карат автомобили. Само че шейхът отсече: "Изследванията по този въпрос, извършени от физиологическата наука и функционалната медицина, са категорични, че /шофирането - бел. ред./ автоматично води до увреждания на яйчниците и таза. Поради което според нас жени, които продължително време карат коли, раждат деца с клинични отклонения в различна степен". Духовникът не казва нищо по въпроса какви "изменения" настъпват у жените, които продължително време се возят в автомобили. Шейхът допълва, че жените, които искат да се сдобият с шофьорска книжка, преди това трябва да отговорят в сърцата си защо се стремят към това право.

Заради заключенията му, думите на шейха бяха подложени в Туитър на доста хапливи коментари във връзка с неговите "велики научни открития". Телевизия "Ал Арабия" вади само няколко от тях: "Този шейх какво е изучавал: шариата, медицина или глупост?"; "Ииии следващата Нобелова награда за медицина се присъжда на саудитски шейх за откритието му, че при шофиране се увреждат яйчниците и тазът на жените"; "Имам усещането, че нечия майка доста дълго време е прекарала зад волана преди раждането...".