Пентагонът обяви вчера, че в края на април руски изтребител прехванал американски разузнавателен самолет в международно въздушно пространство над Охотско море, съобщиха Франс прес и Асошиейтед прес.

"На 23 април следобед изтребител "Сухой 27" прехвана разузнавателен самолет RC-135 на ВВС на САЩ, който изпълняваше рутинна мисия в международното въздушно пространство над Охотско море", в руския Далечен изток, заяви говорителят на Пентагона полковник Стивън Уорън.

Руският самолет преминал на 30-ина метра пред носа на американския и демонстративно показал на пилотите му, че е въоръжен. Председателят на Съвета на началник щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Мартин Демпси и министърът на отбраната Чък Хейгъл изразили пред руските си колеги безпокойство във връзка с инцидента.

Това е вторият подобен инцидент от началото на украинската криза и нарастването на напрежението между Москва и Вашингтон. На 12 април руски изтребител бомбардировач Су-24 неколкократно прелетял на малка височина близо до американския ескадрен миноносец "Доналд Кук" в международни води в Черно море. Тогава Пентагонът осъди действието като "провокационно и непрофесионално", припомня Франс прес.

Полковник Уорън заяви, че не знае защо Пентагонът не е съобщил публично за втория инцидент по-рано.