Членове на крайнодясната гръцка партия разкриха по време на разпити мрачни страни от дейността на неонацистката политическа сила, вкл. извършване на престъпления.

Редовно членове на партията организирали шествия с мотоциклети, по време на които атакували имигранти с палки и бейзболни бухалки. "Няколко пъти съм взимал участие в такива неща – по 50-60 мотора с по двама души на всеки от тях. Този, който седи на задната седалка, държи дървена палка с гръцкия флаг и удря всеки пакистанец, когото може да достигне", казал един от активистите на партията по време на даване на показания в съда.

Гръцката полиция арестува основателя на партията и петима членове на ръководството на Златна зора, след като обществеността беше възмутена от убийството на антинацистки настроен рапър. При показанията на двама бивши членове на партията и от доклада на магистратите наяве излязоха десетки криминални действия, извършвани от групировката.

"В Златна зора има строго спазвана йерархическа структура, водачът има всякакви възможни права въз основа на принципите, прилагани и следвани от Хитлер", коментира прокурорът Хараламбос Вурлиотис, който работи във Върховния съд.

Неонацистката партия започва с изявите си през 1987 г. , като в началото мишена на агресивните действия на нейните членове са имигрантите, но после включва сред целите си и гърците. От доклада става ясно, че членове на партията са получавали нещо като военно обучение и са извършили редица криминални действия, вкл. умишлени убийства и опити за убийство. В понеделник полицията продължи с действията си срещу бази на Златна зора, като при обиските се издирват възможни укрити арсенали от нейни активисти.