По 10 г. лишаване от свобода за собственика на "Ентуртранс" Ениз Ченгел и началника на транспортния отдел във фирмата Николай Точев, постанови днес Бургаският окръжен съд.

Присъдата ще се изпълнява в затворническо общежитие. 5 г. затвор постанови съдия Денчо Стоянов за шофьора на автобуса Светослав Димитров. Магистратът не пожела да обоснове мотивите си след заседанието.

Обвиняемите отказаха да коментират присъдите си. Единствено Николай Точев я определи като "логичен завършек на т.нар. процес". Бившият шеф на транспортния отдел на фирмата – превозвач добави, че продължават напред, посочвайки обжалване. Адвокатът на Ениз Ченгел потвърди, че ще се стигне до Апелативния съд.

Роднините на загиналите в катастрофата преди повече от две години бяха раздвоени в позициите си. Според някои наказанията са малки, а според Атанас Атанасов, един от оцелелите, присъдата е удовлетворителна.

Прокуратурата поиска по-строги наказания от Бургаския окръжен съд – по 15 г. затвор за Ениз Ченгел и Николай Точев, 10 за шофьора Светослав Димитров, по обвинение, че са проявили престъпна немарливост при превоза на пътници. Според държавното обвинение, автобусите на фирмата, включително и злополучният, не са били в добро техническо състояние, прегледи са извършвани само по документи. Превозното средство, което катастрофира през 2011 г. е било с корозирали елементи и е било въпрос на време да се случи авария. Петорната автотехническа експертиза пък доказа, че шофьорът не е реагирал адекватно и в момента преди катастрофата, не е натиснал спирачка, а е завъртял волана.

Адвокати на обвиняемите твърдят, че има достатъчно основания присъдите да бъдат обжалвани. Според тях е имало нужда от нова експертиза, заради противоречия между последната и свидетелските показания. Те настояваха за нови разпити, включително и на механика в "Ентутранс" Абдул Кадир, който е бил единственият отговорен за ремонтите във фирмата.

БГНЕС припомня, че на 15 юни 2011 г., автобус на "Ентуртранс", пътуващ от София за Бургас, се преобърна, след удар в мантинелата и се запали. В трагичния инцидент загинаха 9 души, 6 на място, 11 бяха ранени. Обвиняеми са собственикът на фирмата за превоз Ениз Ченгел, ръководителят на транспортния отдел Николай Точев и шофьорът на автобуса Светослав Димитров. Прокуратурата обвини подсъдимите, че са проявили престъпна немарливост при превоза на пътници, която е причинила смъртта на девет души и са нанесени телесни повреди на 11. Също така превозното средство не е било технически изправно и не е минало през нужните технически прегледи. Вероятната причина за катастрофата е скъсване на елемент. Неизправна е била и задната дясна спирачка.