В момента пишем мотивите и по всяка вероятност утре ще внесем нов вот на недоверие за провал на кабинета "Орешарски" в сектор "Финанси".

Това съобщи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на Народното събрание преди началото на днешното заседание.

"Вотът е за това, за което предупреждавахме многократно – че са се подготвили да вземат още над 3 млрд. лева дълг. Вместо да си оправят събираемостта и да борят контрабандата тръгват по лесния начин – да задължават следващите поколения с милиарди", обясни Бойко Борисов и нарече тази политика "тотален провал".

Според него единственото, което това правителство може да прави, е "да изобличава Брюксел, че работи срещу България", като се позова на гостуване на народния представител от "Коалиция за България" в телевизионен сутрешен блок, където Явор Куюмджиев според Борисов "открито говори против Европейския съюз". Ако това правителство продължи да стои, нищо чудно да предложат в един момент да напуснем съюза, прогнозира Бойко Борисов и повтори, че всеки ден за това правителство на власт генерира нови дългове и непоправими щети относно усвояването на еврофондове.

Лидерът на ГЕРБ за пореден път анализира, че по време на неговото управление всички еврофондове се пускат, а когато в управлението са БСП и ДПС те биват спирани.

На журналистическа констатация, че одитният доклад на Европейската комисия, относно временно спрените средства по ОП "Регионално развитие" касае периода 2010 – 2013 година Борисов отвърна, че в "работата на администрацията винаги има грешки, които ГЕРБ са коригирали", но когато партията му е била на власт нито едно спряно евро.

ДКЕВР се използва като политическа организация, посочи още Борисов и предупреди, че провалът на правителството управляващите се опитват да прехвърлят върху кметовете. ДКЕВР вдига цената на парното в четири от най-големите градове, за да пострадат кметовете на ГЕРБ, обясни Борисов.

Във връзка с твърдението на финансовия министър Петър Чобанов, че новият заем е предвиден в бюджета Борисов коментира, че преди година управляващите са обещавали, че ще преборят контрабандата и ще увеличат събираемостта, но това не се е случило.

Трите партии поддържащи това правителство са съучастници в катастрофата на държавата и която от тях първа напусне ще получи голям шанс, анализира Бойко Борисов. Запитан как очаква поредният вот на недоверие да бъде успешен Борисов констатира, че това е единствената процедура, с която опозицията разполага.

Помолен да коментира думите на премиера Пламен Орешарски от преди седмица, че очаква ГЕРБ да внесе вот на недоверие именно за финансовата политика, тъй като опозицията не за първи път внася вотове за своите слаби политики, Борисов отвърна "Кой беше Орешарски?", а след кратка пауза отговори сам, че това е "човекът, който направи държавата за смях пред Брюксел".