В нощта на 1 септември Франция е имала готовност за нанасяне на военен удар срещу Дамаск в отговор на използването на химически оръжия в Сирия, но военните действия са били отменени в последния момент, след като Вашингтон е съобщил, че САЩ отлагат своето участие в операцията, съобщи РИА Новости, като се позова на френския вестник „Нувел Обзерватьор”.
Позовавайки се на източници в Елисейския дворец, изданието посочва, че приготовленията за нанасяне на удар срещу Сирия са започнали на сутринта в събота, 31 август, след телефонно обаждане от Белия дом. От администрацията на американския президент са предупредили, че вечерта Барак Обама ще се свърже с френския си колега Франсоа Оланд за провеждането на важен разговор.

Тъй като властите във Франция са били уверени, че в разговора ще стане дума за съгласуване на началото военна операция в Сирия, президентът Оланд е дал разпореждане веднага след разговора с Обама да бъде свикан военен съвет, в рамките на който френският държавен глава е възнамерявал да даде официална заповед за удар срещу Сирия.

На съвета са били поканени ръководителите на министерствата на вътрешните и външните работи и на отбраната, както и началникът на генералния щаб на френските въоръжени сили и началникът на френската разузнавателна служба, пише изданието. Освен това, в същия ден френското правителство е обсъждало политиката за разпространяване на информация в медиите за хода на евентуална военна операция и за реда на оповестяване за нейното начало на лидерите на други държави.

Източник на изданието посочва, че ударът срещу Сирия е трябвало да бъде нанесен в неделя, 1 септември, в 03.00 часа сутринта. Трябвало е няколко изтребители Rafale, базирани в международни води в Средиземно море, да унищожат ракетни батареи на сирийските въоръжени сили и корпус на команден център, в чието владение е било използваното от сирийския режим химическо оръжие.

Оланд обаче е бил принуден да се откаже от своя план, след като в телефонния разговор Обама неочаквано е заявил, че САЩ отлагат операцията в Сирия до обсъждане на този въпрос в Конгреса. Две седмици по-късно Русия и САЩ съгласуваха план за унищожаването на сирийските запаси от химически оръжия.