Председателят на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор Стефан Цанков обяви, че при внезапни проверки неговите подчинени са установили множество нарушения, при които в колите се сипват некачествени горива. Освен това има и куп сигнали за измами с уредите за измерване на гориво.
Предстои изненадваща проверка в страната, предупреждава шефът на агенцията в интервю пред „Труд”.

Шофьори масово се оплаквали, че номинално им сипват повече гориво, отколкото може да събере даден резервоар.
"Това ще се окаже най-сериозният проблем, по който предстои да се вземат мерки. Има изключително много жалби, за манипулиране на измервателни уреди за количеството гориво. Хората се оплакват например, че в газови бутилки с вместимост 40 литра им наливат 50 литра. Или пък че им пълнят 60 литров резервоар със 70 литра бензин. От следващата седмица започват проверки в тази насока, обещава Цанков.

Статистиката показва, че нарушенията се правят и в големите вериги и при малките бензиностанции. При досегашните проверки нередности са установени при едва от 5-6 на сто от случаите, което според Цанков се дължи на създалите се с годините връзки между проверявани и проверяващи.

От началото на тази година обаче са въведени нови порядки, при които инспектори от една област проверяват бензинаджиите в непознат за тях район. Например тези от София ревизират в Пловдив и обратно. При това нововъведение максимум един човек от екипа е от населеното място, което се проверява.

Вече има процедура за наказания на местата, където са открити нарушения, твърди Цанков. Има затворени бензиностанции и са наложени санкции. Глобите за един обект са между 50 000 и 80 000 лева.