Експерти по химическите оръжия ще започнат утре една от най-амбициозните и най-опасните операции по разоръжаване в разгара на войната в Сирия, пише Франс прес.

Става дума за елиминирането на над 1000 тона токсични продукти /зарин и иприт/, складирани в цялата страна.

ООН и Организацията за забрана на химическите оръжия набират трескаво кандидати, готови да рискуват живота си и да работят къртовски, за да изпълнят невъзможните срокове.

Резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, приета в петък, задължава Башар Асад да унищожи за няколко месеца всичките си запаси от химически оръжия. Но подробностите от плана, разработен от руснаците и американците за инспектирането на 45-те обекта за съхранение на химическите оръжия, все още се уточняват.

Такива операции вече бяха предприети в Ирак и в Либия, но никога в разгара на война. Войната в Сирия отне живота на 100 000 души за 30 месеца и сраженията продължават.

Експертите смятат, че ще са необходими близо 200 инспектори, а Организацията за забрана на химическите оръжия, натоварена със задачата да прилага разпоредбите на Конвенцията от 1993 г. за забрана на химическите оръжия, не разполага с достатъчно специалисти.

Онези, които доброволно кандидатстват за тази мисия, рискуват да се превърнат в мишени за враждуващите страни. Ще трябва със сигурност прекурсорите /токсичните продукти/ да бъдат изнесени от Сирия, за да бъдат унищожени в обезопасена среда. Американско-руският план предвижда да се свърши цялата работа до средата на 2014 г., но повечето от експертите не вярват, че това е възможно.

"Никога не е осъществявана такава мащабна операция и то в условия на война", подчертава Дина Есфандиари, специалист от Международния институт за стратегически изследвания в Лондон.

"Първо ще бъде много трудно да се гарантира, че Асад действително е декларирал целия си арсенал", допълва тя. "А после инспекторите ще се превърнат в идеални мишени в тази гражданска война. Всеки, който иска да саботира операцията - и аз съм сигурна, че много ще искат да го направят - ще може да ги вземе на мушка, когато те посещават обектите", посочва специалистката.

Според Хамиш дьо Бретон-Гордън, бивш офицер от британските сили за боравене с ядрени и химически оръжия, подобна мисия е невъзможна в разгара на войната. Химическите снаряди или ракети, които вече са готови за употреба, трябва да бъдат унищожени на място в специален инсинератор, но ще бъде невъзможно да се създадат подобни инсталации в Сирия.

В Ирак експертите понякога копаеха дупки в пясъка насред пустинята, изливаха бензин и задействаха детонатор, за да изгорят химическите продукти. Но и дума не може да става да се процедира така в Сирия.

"Идеално ще бъде сирийците да доставят химическите оръжия на границата, където ООН и големите сили ще ги вземат, за да ги елиминират", казва експертът.

Двестате специалисти трябва да работят неуморно в продължение на шест месеца, за да опишат и да прехвърлят извън страната всички опасни продукти. "Но за тяхното унищожаване е необходимо много по-дълго време, може би две години", добавя специалистът, който подготвя медицинския персонал в Сирия да работи под заплахата от химически атаки.

САЩ и Русия от години доброволно унищожават химическите си арсенали, но поискаха допълнителни срокове заради мащабите на задачата.

Москва и Пекин предложиха услугите си за сирийската операция. САЩ, Германия и други страни също предложиха техническа или финансова помощ.

Руснаците и американците имат инсталации, които могат да приемат сирийските оръжия, но Русия е сдържана по въпроса.

Стойността на операцията се очертава колосална. Според Башар Асад тя ще продължи една година и ще струва един милиард долара. Според някои експерти този срок едва ще стигне, за да се направи равносметка на наличните химически оръжия и те да бъдат изнесени от Сирия.

"По отношение на финансовите ресурси, фактурата ще излезе солена", казва Бретон-Гордън.

"Това е като минно поле. Обезвреждаме една бомба, но винаги остава още една за обезвреждане", обяснява дипломат от ООН.

Дина Есфандиари е оптимистка. "Възможно е сроковете да не бъдат спазени, но дори и специалистите да успеят да обезвредят само една част от арсенала, усилията си струват", казва тя.