В сградата на телевизионната кула в столицата на бул. "Пейо Яворов" днес бе спрян сигналът на аналоговата ефирна телевизия в присъствието на представители на МТИТС, КРС, Съвета за електронни медии и органа по цифрова телевизия, "НУРТС България".

За нас не е достатъчно да приемаме цветна телевизия, заради потребността ни от повече информация преминаваме към ефирна цифрова телевизия, заяви Георги Тодоров, зам.- министър на транспорта пред медиите. България от 1 март т.г. има цифрово покритие и сме осигурили възможност на повече от 210 000 души, социално слаби, които ще получат декодери. До този момент са раздадени над 90 000, процесът ще продължи до ноември т.г., уточни той.

Няма съмнение, че днес е исторически ден и е краят на дълъг дебат, започнал преди повече от 10 г., когато думата цифровизация звучеше като футуристична абстракция, каза Георги Лозанов, председател на СЕМ. Вече се интегрираме към модерния свят, новите и старите медии ще влязат в партньорство, продължи той. На времето се говореше, че ако при Хитлер е имало телевизия, той щял да спечели войната, а аз казвам, че ако е имало Интернет, него изобщо нямаше да го има, посочи Лозанов.

От днес започва самостоятелното излъчване на цифровата ефирна телевизия, заяви Свилен Попов, изпълнителен директор на НУРТС-България. 96.2% е покритието сред българските граждани и само 100 000 души ще останат без ТВ. Ние постигнахме висок процент на покритие в страната, добави той. Инвестицията е уникална за България за постигане на по-голяма информираност и качество.

"Преустановете излъчването на аналоговия сигнал за София", след тези думи на зам.-министъра на транспорта Георги Тодоров, отправени по телефона до операторите на Копитото, сигналът бе спрян.