Токът не може да поевтинява повече. Изчерпани са резервите за последващо намаляване на цената на тока. Това заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Боян Боев за „Дарик”. По думите е възможно да се намерят минимални резерви след одитите на дружествата за възобновяема енергия.
От 1 юли цената на тока ще се запази на настоящите си нива с минимално общо намаление от 0,66 на сто. Единствено при ЧЕЗ има поскъпване от под половин процент, докато за останалите две дружества - ЕВН и Енерго про, има минимално намаление. И трите компании остро възразиха срещу предложението и очертаха сериозни проблеми в сектора.
От своя страна от топлофикационните дружества също възразиха срещу промените в цените на топлата вода и парното, въпреки че те се увеличават с до близо 19 на сто в отделните градове.

Топлофикациите поискаха референтни цени и на топлоенергията, която продават на битовите си клиенти, и на произвежданата от тях електроенергия, като всяко дружество да „съобразява" дейността си между тях.
И топлофикациите, и електроразпределителните дружества се оказаха недоволни от предложенията на енергийния регулатор. Въпреки че от 1 юли цената на топлата вода и парното ще се увеличи навсякъде, като в някои градове поскъпването е с от 10 до близо 19 на сто, топлофикациите ще бъдат „ударени" в цената на тока, която произвеждат.

"Тъй като сме най-близо до нашите клиенти, сме забелязали, че еднократни увеличения, по-високи от 8-10 на сто, създават известно напрежение и разбира се, свиват потреблението, което значи намаляване на комфорта и друго отношение към енергията и топлофикационното дружество", каза председателят на асоциацията на топлофикациите Илия Николаев.

Той предложи стъпаловидно повишаване на цената през годините и изготвянето на две референтни цени - за топлинната енергия за бита и за тока.

"Да, има такава опция, нека да погледнем техния анализ, нека да помислим в това направление, но вярвайте ми, че това, което десетилетия вече се води като политика за нарастване на добавката за топлинна енергия за сметка на енергийната трябва един ден да приключи", отговори шефът на енергийния регулатор Боян Боев.

Срещу запазването на цената на тока за крайните потребители и последиците в енергийната система се обявиха и трите електроснабдителни дружества. "Не поемайте тази лична отговорност за този предварително обречен опит да се скрият 1.5 млрд. лева неспешни разходи от обществото", обърна се Йорг Золфелнер от ЕВН към комисията.

Според Боян Боев картината не е толкова страшна, а дружествата говорят така „само за пред медиите". Самият Боев обаче призна, че едва ли ще има ресурс за последващо намаление на цената на тока.