44-годишен строителен предприемач получи ефективна присъда от Варненския районен съд за измама по схемата на т.нар. строителни пирамиди, съобщиха от съда.

10-има граждани са ощетени с различни суми по вноски за закупуване на жилища "на зелено". В процедура на съкратено съдебно следствие 44-годишният Б. Борисов бе осъден на 11 месеца лишаване от свобода, които да изтърпи при общ режим в затворническо общежитие от открит тип.

Подсъдимият призна вината си, че при продължавано престъпление в периода 10 август 2007 г. – 15 декември 2008 г., в качеството си на длъжностно лице – управител на "Макси Строй" ЕООД, с цел да набави за себе си имотна облага, възбудил и поддържал заблуждение у 10 граждани, че ще им построи и продаде жилища в строяща се от дружеството сграда на ул."Иглика" във Варна. Причинената имотна вреда на пострадалите е в големи размери, общо за приблизително половин милион лева (451 726 лева).

Според внесения обвинителен акт – в началото на инкриминирания период с нотариален акт между съсобствениците на недвижим имот на ул. "Иглика" и фирмата на подсъдимия било учредено право на строеж върху дворното място срещу задължение за построяване на жилищна сграда на адреса. Работата на обекта започнала в края на 2007 г. като до края на 2008 г. строежът бил изграден на ниво "трета плоча", след което строителството спряло. За да си набави средства за собствени нужди, подсъдимият започнал да сключва договори и да приема текущи вноски от потенциални клиенти за апартаменти "на зелено" в новостроящата се сграда, като сключвал сделки с трети лица включително и за имоти, предмет на предварителните договори за покупко-продажба. След получаване на паричните суми от потърпевшите, Борисов не продължил строителството, укривал се и не отговарял на телефонните им обаждания.

Към момента на извършване на деянието Б. Борисов е бил неосъждан. Впоследствие, за такъв тип измама спрямо него има осъдителни присъди във Велико Търново. При определяне на наказанието, предвид императивната разпоредба на чл.58а от НК и периода на извършване на деянието, съдът отчита, че подсъдимия следва да се ползва от по-благоприятния за него закон, който е бил в сила към момента на извършване на деянието. Районният съд групира наложеното наказание по настоящото дело с наказанията на Районен съд – Велико Търново и определи подсъдимия да изтърпи най-тежкото от тях – 11 месеца в затвор от открит тип. Съдът уважи внесените за съвместно разглеждане 4 граждански иска и осъди 44-год. Борисов да заплати на пострадалите от измамата причинените имуществени вреди. В негова тежест са сторените по делото разноски, както и държавната такса върху уважените искове.