Във врачанския окръжен съд днес бе даден ход на делото смъртта на 16-годишния Николай Димитров. Според обвинението, представено от прокурор Асен Пашански, ученикът от местната гимназия "Хр. Ботев" е бил пребит до смърт през нощта на 31 август м.г. пред нощен бар в центъра на Враца от трима, които са действали в съучастие. Смъртта на момчето е причинена вследствие на множество удари с ръце и крака, по особено мъчителен начин за жертвата и с особена жестокост от страна на извършителите.

Ако бъдат признати за виновни, тримата подсъдими Ивайло Миланов-Акулата, Иван Каменов-Цофъра и Калин Димитров-Скинара могат да бъдат осъдени на 20 години затвор или доживотни присъди без право на замяна. Процесът под председателството на съдия Петя Вълчева ще продължи и през следващите дни, а днес бяха разпитани част от свидетелите на жестокия побой над Ники.

Точно когато съдебният състав обяви почивка по обед, пред сградата на врачанския съд започна мълчалив протест на близки, приятели и съученици на Николай Димитров и на загиналия при неизяснени още обстоятелства 19-годишен Стефан Георгиев от Враца. Със запалени свещи десетките протестиращи призоваха с плакати за справедливи и тежки присъди за тримата подсъдими за смъртта на Ники.

Към протестиращите се присъединаха родители и приятели на много пострадали и загинали деца от Враца и региона. Сред тях бяха и Росица и Явор Кръстеви от с. Хърлец, родители на убитата преди 3 години в столичната Борисова градина Яна.

Бащата на Яна Кръстева съобщи, че обединилите се в инициативен комитет над 40 семейства на загинали при различни обстоятелства деца от страната ще инициират в скоро време подписка за провеждане на референдум. Искането ще бъде за убийците на деца и младежи законът да предвижда единствено доживотна присъда без право на замяна.