Отново има реална опасност от наводнение на Цар Калоян, алармира областният управител на Разград Стоян Ненчев.

През август 2007 г. природната стихия взе 8 човешки жертви, дълго време бе възстановявана инфраструктурата на лудогорското градче.

Оказва се, че 7 години по-късно коритото на река Хлебаровска, която минава през града, и по време на бедствието преля, не успявайки да поеме водите от прелелите язовири, е силно затлачено.

Разградският губернатор лично извършил проверка на място и установил, че на места наносите от тиня, кал и растителност достигат до 2 метра височина. При дъждовете в началото на месец май водата в реката на ул. "Хаджи Димитър" стигнала до 20 см. под моста – разказали местни хора. Ненчев уточни, че от общинската администрация му обяснили, че наносите са още от 2007 г. и почистване на коритото не е предприемано.

При по-силни валежи, като в Търново и Попово през последните дни опасността от наводнение на ниските части на Цар Калоян щеше да е реална – категоричен бе Ненчев.

По настояване на областния управител и съгласувано с община Цар Калоян е изпратено искане до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. Количествено-стойностните сметки сочат, че това ще струва малко над 10 000 лв.