Само три партии ще влязат в парламента, ако сега има избори - БСП, ГЕРБ и ДПС, твърди управителят на агенция "Афис" Юрий Асланов. Пред БГНЕС той коментира данните от национално представително изследване, според което в момента БСП може да разчита на 21.2% от гласовете, ГЕРБ - на 19.9%, ДПС - на 6,5%.

Потенциална възмогност за влизане в Народното събрание биха имали, според Асланов, и Реформаторския блок - 3,3%, НФСБ - 2,8% и "Атака" - 2,5%, ако в момента се стигне до избори.

Изследването е правено сред 1050 души с избирателни права в цялата страна в периода 10-25 септември.

За измислената от анкетьрите несъществуваща "Партия на протестите" биха гласували 3,8%, а за друга, неназована партия – 4%.

13,5 на сто казват, че няма да гласуват, 22,5% - не са решили и не са посочили отговор.

Юрий Асланов засега не се вижда "голяма мощ" на Реформаторския блок, както са убедени други социолози.

"Очевидно там вътре не всички се харесват помежду си или имат някакви притеснения по отношение на този или онзи. В никакъв случай такъв механичен сбор няма да даде очаквания резултат 7-8%, на който разчитат. Но те са единствената партия, която в момента увеличава своето влияние, защото всички други намаляват своето влияние по преценка на анкетираните", казва Асланов.

Той посочва, че Цветан Цветанов остава в момента един от най-мразените политици. В ранга на омразата лидер доскоро бил Ахмед Доган, но след като изчезна, като най-мразен го замества Волен Сидеров. На второ място е Лютви Местан по традиция, но според Асланов може би ще мине и на първо. На трето място е Цветан Цветанов.

Резултатите на Бойко Борисов и Сергей Станишев са еднакви, твърди Асланов - 34% одобрение, 56% неодобрение.

"Личностите с позитивен рейтинг, такива, при които одобрението повишава неодобрението вече са много малко", каза социологът. Те са Кристалина Георгиева, на второ място Георги Първанов, на трето място - главният прокурор Сотир Цацаров.

"Това е голямата изненада и се случва за първи път с институции от подобен характер. Главният прокурор за първи път влиза в позитивни рейтинги и то с два пъти превишение на позитива над негатива, но все още много хора нямат мнение за него", обяснява Асланов. 36,9% е положителното отношение към Сотир Цацаров, 27% е отрицателното отношение към него.

На четвърто място е президентът Росен Плевнелиев, но Юри Асланов очаква следващия месец и той да мине в негатива, защото само с около процент и половина е позитива. Той е бил в много позитивната зона, но сега не било така. 41,4% е положителното отношение към него, 39,6% е сега отрицателното.

"Атака", според тенденциите, проследени от АФИС също е загубила много, особено в първия месец след изборите, но сега връща част от ресурсите и отново е в зоната на трите процента.