Сирия ни праща добре подготвени екстремисти. Настаняването на бежанци във "Враждебна" е много опасно. Важен пункт за една държава е летището, а ние пуснахме бежанците близо до него. Това един огромен поток и много трудно може да ги отсее кой какъв е. Да не говорим, че голяма част са потенциални терористи. Това заяви експертът по тероризъм полк. Иван Бояджиев пред Нова ТВ.
"Израелците писаха преди две седмици, че Сирия се е превърнала в лагер за обучение на терористи, които плъзват в цял свят. Нито една държава не е извън обсега на терористите. Не казвам, че ще има терористични атаки в България. Но има хора, които идват оттам подготвени за тази дейност", категоричен е Бояджиев. Той е категоричен, че сянката на Ал Кайда ни дебне от всякъде и трябва да сме изключително внимателни. "В момента няма опасност от други терористични организации", заяви още Бояджиев.
По думите на експерта бегълците от Сирия идват у нас с от 3 до 11 деца, които не са ваксинирани. "Държавата им осигурява 1100 лв. които те не получават на ръка, а са за посрещането им на границата, за първоначални нужди и т.н. Освен това общежитието в Овча купел е направено за 350 души, а те са над 750 души, други казват, че са 1200", обяснява за кризата полк. Бояджиев. Според него е съмнително, че повечето от бежанците идват с много пари и документи, които няма как да са съхранили. "Питам как са успели да измъкнат парите си оттам. Освен това документите би трябвало да се взимат от каналджиите", разсъждава експертът по тероризъм.