Астрономи откриха скалиста мегапланета, 17 пъти по-тежка от Земята, която беше кръстена на името на краля на чудовищата Годзила и която би могла да промени представите ни за произхода на Вселената, съобщиха световните агенции.
Новооткритото небесно тяло от космическия телескоп "Кеплер" се намира на 560 светлинни години от Земята. Официалното название на планетата е Кеплер-10с, като нейният диаметър е 29 000 километра, или 2,3 по-голям от този на Земята.
"Бяхме напълно изненадани от нашето откритие", призна астрономът Ксавие Дюмюск от Центъра по астрофизика "Харвард-Смитсониън".
Досега учените не знаеха за съществуването на подобни "скалисти чудовища". Колкото една планета е по-голяма, толкова повече нейното гравитационно привличане я кара да концентрира не само твърди материали, но и големи количества водород, като я превръща в газов гигант от рода на Юпитер.
"Това е Годзилата на планетите от рода на Земята. За разлика от чудовището от филма, "Кеплер 10-c" има благоприятно въздействие върху живота", заяви ученият с български произход Димитър Съселов, директор на проекта за произхода на живота към Харвардския университет.
Мисията "Кеплер" на НАСА може да открива планети, но не е в състояние да определи дали те са газови или скалисти.
Внушителните размери на "Годзила" говореха по-скоро за "мини-Нептун" - по голям от Земята и с плътна обвивка от водород и хелий.
Телескоп, разположен на Канарските острови, успя да установи, че тази мегапланета, с маса 17 пъти по-голяма от на Земята, е нещо, надминаващо всички очаквания.
"Кеплер-10с" e успял да запази своята атмосфера по време на съществуването си, тъй като планетата е достатъчно масивна, за да може да я съхрани", коментира Ксавие Дюмюск.
Мегапланетата кръжи около звезда, подобна на Слънцето, като осъществява една пълна обиколка за 45 дни. Но тя е прекалено гореща, за да може на нея да съществува живот.
"Годзила" обаче доказва, че Вселената е била в състояние да сътвори огромни скалисти планети във време, когато тежките елементи от рода на силиция и желязото са били рядкост. Според учените ранната Вселена е била богата предимно на водород и хелий. Новооткритата мегапланета е на възраст 11 милиарда години, което означава, че тя се е образувала само 3 милиарда години след Големия взрив.
"Откриването на "Кеплер 10c" доказва, че планети от земен тип са се сформирали твърде рано в историята на Вселената. Обикновено скалистите планини дават възможност за появата на живот", коментира проф. Съселов.