Днес Световната кардиологична федерация чества Световния ден на сърцето. Неговата цел е да информира хората по света за опасността от сърдечни болести, високата смъртност, до която водят и начините за превенция.

У нас Световният ден на сърцето се организира официално от Дружество на кардиолозите в България.

Тази година кампанията за Световния ден на сърцето преминава под мотото "Тръгни по пътя на здравото сърце", а фокусът попада върху превенцията на жените и децата, които според статистиката са не по-малко застрашени групи от мъжете в напреднала възраст. Световният ден на сърцето ще бъде отбелязан с инициативата "Тръгни по пътя на здравото сърце", предназначена за максимално широк кръг от хора.

Тези, които ще се включат в кампанията, трябва да изминат специален маршрут на "Здравото сърце", който включва: Градска градина - ул. "Княз Александър I" - ул. "Московска" - ул. "Георги С. Раковски" - ул. "Граф Игнатиев" - ул. "Алабин" - бул. "Витоша" - пл. "Св. Неделя" - бул. "Цар Освободител" - ул. "Леге" - ул. "Съборна". По този маршрут ще бъдат разположени 4 пункта, от които хората ще събират печати, за да докажат, че са изминали пътя – за всички, преминали ги от ДКБ са приготвили подаръци за каузата, както и грамота "Посланик на здравото сърце". Началото е от 10.00 часа на началния пункт в Градската градина край Народния театър "Иван Вазов".

В България средно между 60 и 70% от всички смъртни случаи се дължат на сърдечно-съдови заболявания (ССЗ) (през 2010 г. - 74 392 души или 67,5%; през 2009 г. броят им е бил с 3086 по-малко или 66% от всички починали; през 2012г. починалите от ССЗ представляват 65% от общата смъртност). Над 60% от общата смъртност в България през последните години се дължи на исхемична болест на сърцето, в това число остър инфаркт на миокарда, хипертонични болести и мозъчно-съдови болести.

В България през 2012 г. има 50 783 получени инсулта, от които смъртните случаи са 7 535. Всяка година близо 6000 българи умират от остър инфаркт на миокарда и други форми на ИБС. Около 13 000-15 0000 пък са инфарктите, които се регистрират годишно в България.

Най-засегнати от ССЗ са хората над 55-годишна възраст – в 91% от случаите или общо 46 248, от които близо 22 хиляди мъже и 24 хиляди жени. Пострадалите във възрастовата група от 35 до 55 години са малко над 4 300. И въпреки, че рискът е по-голям за хората в по-напреднала възраст, случаи на инсулт сред младите хора до 35 години също има - близо 200 през 2012 г.

В България ССЗ са причинител на половината от смъртните случаи сред мъжете преди 75-годишна възраст. Във възрастовата група до 65 години, ССЗ причиняват смъртните случаи около 43% при мъжете и 38% при жените. Децата също са застрашени от сърдечни заболявания – риск съществува и преди раждането, а той се увеличава многократно с израстването на детето, което се храни неправилно, не е физически активно или е изложено на вредна среда, причинена от тютюнопушене, например. Модерното общество допълнително предлага на децата рискова среда – леснодостъпна вредна храна, увлекателни компютърни игри, както и т.нар. пасивно тютюнопушене.

Над 80% от преждевременните смъртни случаи от сърдечно-съдови заболявания биха могли да се предотвратят чрез здравословна диета, редовни физически упражнения и въздържане от тютюнопушене. Тютюнопушенето остава основен проблем в борбата със сърдечно-съдовите заболявания. Всеки втори пушач умира от свързани с тютюнопушенето болести. Всяка година пасивното тютюнопушене убива повече от 600 хиляди непушачи, в това число и не малко деца.

В последните години консумацията на плодове и зеленчуци е нараснала като цяло в Европа, докато консумацията на мазнини остава стабилна. А нездравословното хранене е свързано с четири от десетте водещи смъртоносни риска. Избягването на храни с високо съдържание на сол, захар и вредни мазнини, съчетано с редовен прием на плодове и зеленчуци ще подобри физическото ви състояние и ще намали риска от сърдечни болести. Затлъстяването при деца и възрастни в Европа остава на високи нива, въпреки наличието на значителни вариации измежду страните. Липсата на физическа активност причинява 6% от световната смъртност. Наднормено тегло, диабет и липса на физическа активност при децата са основна причина те да развиват сърдечно-съдови заболявания като възрастни. През последните 10 години заболеваемостта от диабет в много европейски страни се е покачила с повече от 50%.