На всеки 10 дипломирани лекари 9 заминават в чужбина веднага след дипломирането си, каза деканът на Факултета по Обществено здраве към Медицинския университет Цекомир Воденичаров пред телевизия „България он ер”.
Професорът коментира, че преди 2- 3 години съотношението е било на всеки 10 – 5 да търсят реализация зад граница. Подобна тенденция се наблюдава и при дипломираните медицински сестри, които ще се превърнат в „изчезващ вид“.

Той подчерта, че проблемът с т.нар. „кадрова обезпеченост“ ще се открие с изключителна тежест до 5-6 години.
Проф. Воденичаров подчерта, че по отношение на здравеопазването България е на кръстопът и трябва да избере едно глобално решение и промяна.

На въпрос на водещия Иван Нончев дали средствата за здравеопазването са прекалено малко или проблемът е в това, че не се разпределят ефективно - Воденичаров посочи, че „на пръв поглед средствата не достигат, но на втори – те се разпределят и неефективно“.

Експертът подчерта, че неефективното разпределение се прави не само поради некомпетеност и неподготвеност на ръководните кадри, но и поради механизмите на системата, „които така или иначе обричат тези, които са в ръководството да се подчиняват на неща, които ги вкарват в тунел, в който няма светлина“.

Воденичаров подчерта, че здравният министър трябва да е отговорен преди всичко за това да има дългосрочна концепция за здравеопазването, какво ще се случи след 4-5 години.

Той подчерта, че същото важи и за шефа на Здравната каса, който освен компетенции, трябва да има свобода да взима решения.