България е на едно от първите места по инциденти на жп прелези. В същото време мога да кажа, че не се задават съкращения в БДЖ. Това обяви зам.-министърът на транспорта Антон Гинев, който бе на столичната ул. "Йосиф Щросмайер" във връзка с отбелязването на Международния ден за безопасност при преминаването на жп прелезите. Той се отбелязва за шеста година в 45 държави по света.
Гинев обясни, че по отношение на дружеството се изчаква становището на ЕК по нотификацията за държавна помощ. По думите му след това дружеството ще отправи предложение към кредиторите. Зам.-министърът заяви, че засега 25-те модерни дизелови мотриси „Дезиро” не са обявени за продажба.

Те се оказаха на тезгяха, след като кредитори на „Холдинг БДЖ” взеха решение за разпродаване на активите на превозвача, заложени по втория облигационен заем от 120 млн. лева. Освен от мотрисите, родните железници ще се лишат и от 3500 вагона.

"Проблемът в нарушенията не е само на прелезите, а и на самите пътища, заяви Гинев и допълни, че в ЕС всеки ден загива по един човек, но ако се направи съпоставимост с населението България е сред рекордьорите. В същото време страната ни разполага с едни от най-добрите съоръжения за безопасност на ЖП прелезите", допълни зам.-министърът.

България има 790 жп прелеза и е на едно от първите места по брой инциденти при преминаването им. При 98% от инцидентите вината е на шофьорите на МПС-та .