Много от говорещите за смъртта на фотографката ще останат изненадани от аутопсията. Само това ще кажа на този етап, защото се чуха какви ли не тези. Това обяви професор Милан Миланов, завеждащ на Централна реанимация в “Пирогов”, пред БНТ.
„Наслушах се на фантастични неща. Медиите превърнаха прецедент в правило. Прецедент е смъртта на младата фотографка. В този смисъл изпитвам омерзение към всички медии, защото манипулират общественото мнение”, добави професорът.

Той каза, че когато стане проблем, много се говори, но никой не отбелязва, че миналата нощ е имало 212 повиквания и 138 посещения вкъщи от екипи на Бърза помощ на територията на столицата.

„Спешен е този болен, който счита себе си за такъв. Спешната медицина имат протоколи и алгоритми за действия. Сега говорят, че искат протокол и алгорим на обажданията. Няма такова нещо в целия свят. Няма как да стане. Има и друг проблем. Лекарите сами създаваме лошо впечатление, защото говорим лекар срещу лекар. Отвратително е. Ако няма актуализация на бюджета, ако не се промени 94-о постановление, здравеопазването ни отива на кино”, добави Миланов.

Той нападна остро, защитавайки тезата си, бившия здравен министър д-р Константинов, който е забравил обучението на 6500 лекари за Спешна медицина по програма „Пулс”, финансирана от Европа.

„И на него му казах, и на Таня Андреева съм го казал. С 30% да се вдигат заплатите и хората ще се успокоят. За целта са нужни около 6 млн. лева. На Константинов му дадоха 14 млн. лева, а той вдигна с 18%. Къде са парите?”, попита професорът.