Тази година през октомври се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която за равнините е между 11˚и 15˚, във високите полета — между 8˚ и 11˚, в планинските райони — от 4˚ до 8˚. Най-високите температури ще бъдат между 21° и 26°, а най-ниските – между минус 3° и 2°. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) - БАН, съобщи Марияна Попова, синоптик в НИМХ - БАН. Средната месечна сума на валежите в по-голямата част от страната е между 40 и 60 mm, в югоизточните райони — между 60 и 90 mm, а в планините — от 80 до 100 mm. Тази година се очаква месечната сума на валежите да бъде около нормата. В началото на първото десетдневие на октомври температурите ще се понижат, по-чувствително дневните. Ще бъде ветровито, ще има и валежи. Впоследствие, към средата на десетдневието ще се изясни, ще се понижат и минималните температури и тогава се очакват и първите по-масови есенни слани. През втората половина от десетдневието времето ще бъде променливо, без съществени валежи, ще има и слънчеви часове.
През второто десетдневие ще се редуват спокойни и сравнително топли дни и дни, в които ще преминават атмосферни смущения, при което ще има условия за валежи. Най-голяма е вероятността за това около 11-ти, около 14-ти и около 18-ти. Те ще са последвани от краткотрайно застудяване, при което на места ще има слани. Като цяло за периода средноденонощните температурите ще останат близки и малко по-високи от обичайните.
През третото десетдневие се очакват повече топли и слънчеви дни от нормалното, но с условия за характерните мъгли и ниска слоеста облачност в сутрешните часове, а тенденция към по-променливо време има през втората част на периода.