Властите на Хондурас са конфискували пари, банкови сметки, движимо и недвимимо имущество на наркобарони на стойност 800 млн. долара миналата седмица, предаде Ройтерс. Информация за операцията беше огласена в петък.

"Продължаваме с изземването на всякакви активи, които включват 61 имота, 64 банкови сметки, обикновени сметки, чекове, 24 автомобила, авоарите на осем фирми и четири търговски дружества", заяви говорителят на министерството на обществения ред Карлос Вайесийо. Любопитно е, чрез конфискуваните имоти е и най-големият зоопарк в Хондурас, сред чиито обитатели има тигри, лъвове, жирафи и хипопотами. Иззети са също така хотели, луксозни вили, бензиностанции..

Според американското финансово министерство собствениците на конфискуваните богатства и имоти са част от Лос Качирос. Това е базиран в Хондурас наркокартел, снабдяващ с наркотици престъпни организации като картела Синалоа, един от най-могъщите в Мексико. Босовете на Лос Качирос обаче са на свобода. Според информация от Тегусигалпа силите на реда разширяват операцията и срещу друга престъпна организация в страната – Лос Вайе, която също е свързана с картела синалоа.

Конфискациите се извършват в съответствие с приетия през 2010 г. закон, който дава право на властите да отнемат пари и имущество, придобити по незаконен път. Сега собствениците на конфискуваните блага трябва да докажат произхода им, ако искат да си ги върнат.

Хондурас е страната с най-висок брой убийства на глава от населението в света. Тази държава се превърна в крепост за наркокартелите, изнасящи дрога от Южна Америка.